Optymalizacja uprawy szparagów. Od czego zależy wielkość plonu?

Autor: www.sadyogrody.pl 23 kwietnia 2017 18:00

Optymalizacja uprawy szparagów. Od czego zależy wielkość plonu? fot. shutterstock.com

- Plon szparagów zależy od wielkości karpy, ale również od ilości cukrów w niej zgromadzonych. Szparagi magazynują przede wszystkim fruktany. Im więcej cukrów zgromadzonych jest w karpie szparaga, tym większy plon można zebrać następnego roku - mówił dr Włodzimierz Krzesiński z UP w Lublinie, podczas XX Międzynarodowej Konferencji Szparagowej w Nowym Tomyślu.

- Wielkość plonów szparaga zależy również od temperatury. W zależności od rejonu produkcji czy mikroklimatu wahania temperatury między poszczególnymi uprawami mogą dochodzić do nawet 2-4 st. C, co powoduje, że przy tej samej długości zbiorów i wielkości karpy, jeden producent uzyska większe plony, a drugi mniejsze. Należy pamiętać, że w uprawie szparaga trzeba dążyć do równowagi między ilością pędów asymilacyjnych, a wielkością zbiorów. Suma ciepła docierającego do karpy w okresie zbiorów wynosi 750-825 st. Cd - mówił dr Włodzimierz Krzesiński.

Prelegent zaznaczył, że zawartość cukrów, zaraz po zakończeniu asymilacji nie utrzymuje się nawet do wiosny, ponieważ cukry zużywane są na oddychanie bytowe, które zależy od temperatury. - W okresie zimy temperatura gleby rzadko kiedy spada poniżej 0 st. C. W głębszych warstwach często utrzymuje się na poziomie nawet 8-10 st. C, poza tym duża część cukrów zużywana jest na wytworzenie pędów asymilacyjnych - dodał.

W ocenie dr Krzesińskiego ważną przyczyną niższych zbiorów szparaga jest zbyt niska ilość zgromadzonych cukrów. W Chinach zarówno temperatury, jak i ilość światła słonecznego jest zdecydowanie wyższa niż w naszych warunkach klimatycznych. - Często przyczyną zmniejszonych plonów są choroby i szkodniki pędów asymilacyjnych, a także starzenie i zamieranie tych pędów. Istotny wpływ mają również niesprzyjające warunki klimatyczne w okresie asymilacji. Należy pamiętać, że na ilość gromadzonych cukrów w karpie mają wpływ także nieodpowiednie warunki glebowe - tłumaczył.

- Wydłużając okres asymilacji należy zadbać o ciągłość w produktywności roślin szparaga. Starzenie się pędów zmniejsza ich zdolności asymilacyjne, dlatego wskazane jest usuwanie tych najstarszych, chorych lub zamierających. Na południu Chin przeprowadza się dwa terminy zbiorów w roku lub producenci szparaga wykorzystują metodę pędów matecznych - dodał dr Krzesiński.

- Około 44 proc. suchej masy szparagów to węgiel, który roślina gromadzi poprzez asymilację dwutlenku węgla w procesie fotosyntezy pod wpływem światła. Zwiększenie ilości cukrów, i co za tym idzie plonu, możliwe jest poprzez wydłużenie okresu asymilacji dwutlenku węgla. Takie czynniki jak nawożenie czy ochrona roślin, wykonane nieprawidłowo mogą zmniejszyć asymilację dwutlenku węgla, ale nie mogą bezpośrednio zwiększyć ilości cukrów w roślinie. Jeżeli masa pędów asymilacyjnych jest zbyt duża, wtedy należałoby wydłużyć okres zbiorów, poprzez przyspieszenie pierwszych zbiorów lub zwiększyć temperaturę gleby, poprzez np. stosowanie tuneli - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI