PARTNER SERWISU

Opłacalność produkcji boczniaków

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 13 lutego 2015 08:39

Opłacalność produkcji boczniaków fot. shutterstock.com

Boczniak 'Pleurotus' zajmuje obecnie drugie miejsce (po pieczarkach) w produkcji grzybów, wciąż jednak jest produktem niszowym w naszym kraju. Na jakość i wielkość plonu wpływa odpowiednio przygotowane podłoże oraz warunki mikroklimatyczne m.in. temperatura i wilgotność powietrza, zawartość CO2, oświetlenie.

Produkcję boczniaka można prowadzić przez cały rok, w 6-tygodniowych cyklach. Podłoże przygotowywane jest w specjalistycznych zakładach i do producentów trafia przeważnie po inkubacji z grzybnią. Stwarza to możliwość zwiększenia ilości upraw w ciągu roku. W poszczególnych fazach cyklu rozwojowego boczniak wymaga odmiennych warunków mikroklimatycznych. Po umieszczeniu podłoża w halach produkcyjnych należy utrzymywać temperaturę powietrza w zakresie 18-20 st.C (temperatura podłoża o 2-4 st.C wyższa). Wilgotność powietrza powinna być na poziomie 80-85 proc. Pomieszczenie uprawowe należy wietrzyć 3-4 razy w ciągu doby, w celu zapewnienia odpowiedniej ilości tlenu.

Po okresie inkubacji (rozrastania się grzybni) należy obniżyć temperaturę powietrza do 16-18 st.C i podłoża o 1-2 st.C. Wilgotność powietrza w czasie zawiązywania owocników powinna być wyższa 90-95 proc., natomiast w momencie dorastania niższa 80-85 proc. Wskazane jest intensywne wietrzenie hal produkcyjnych, w celu obniżenia zawartości CO2 do poziomu 600 ppm. Ponadto konieczne jest doświetlanie uprawy przez 10-12 godzin na dobę światłem o natężeniu 300-500 luksów. Po zawiązaniu owocników w zależności od możliwości utrzymywania wilgotności powietrza, należy rozpocząć podlewanie uprawy.

Zbiór boczniaka przeprowadza się w momencie dojrzałości owocników, gdy brzeg kapelusza z położenia skierowanego w dół przechodzi do pozycji poziomej (barwa kapelusza jest jaśniejsza oraz rozszerza się biały nalot strzępek). Boczniak plonuje rzutami, pomiędzy którymi następuje kilka dni przerwy. Plon w pierwszym rzucie wynosi około 70 proc. plonu ogólnego. Po zebraniu owocników drugiego rzutu uprawę należy zakończyć, gdyż dalsze prowadzenie jest już nieopłacalne. Po zbiorze należy schłodzić grzyby do temperatury 2-4 st.C, w celu zachowania wysokiej jakości. Podłoże może być stosowane jako nawóz organiczny w uprawach polowych.

Według danych GUS w 2012 roku wielkość skupu boczniaka wyniosła 6,7 tys ton o łącznej wartości 58836,8 tys. zł, natomiast w 2013 roku odnotowano trzykrotny spadek - skupiono zaledwie 2,1 tys. ton. Boczniak jest skupowany na rynku krajowym przez indywidualnych konsumentów oraz do przetwórstwa. Rośnie również zainteresowanie odbiorców zagranicznych, jednak istotnym czynnikiem ograniczającym eksport boczniaka jest wielkość zbioru oraz brak równomierności dostaw w ciągu roku. Pomniejszoną podaż tych grzybów odnotowuje się w okresie zimowym i letnim, co skutkuje wyższymi cenami. Aktualna cena na giełdach hurtowych za kilogram boczniaka wynosi 10-13 zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI