Okra - jakie warunki sprzyjają uprawie tego warzywa w Polsce?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 12 października 2015 09:07

Okra - jakie warunki sprzyjają uprawie tego warzywa w Polsce? Okra plonuje w okresie od lipca do października/ fot. za Farmer.pl

Okra znana inaczej jako ketmia jadalna, bądź piżmin jadalny należy do grupy mało znanych warzyw – uprawianych w naszym kraju wyłącznie amatorsko. Warzywo to jest cenione m.in. w Chinach, Indiach, Tajlandii, a także w południowych rejonach USA. Część jadalną okry stanowią owoce o dość nietypowym kształcie – wydłużone, podłużnie bruzdowane, ostro zakończone. W zależności od odmiany mogą być zielone, purpurowe, bądź czerwone.

Okra jest rośliną ciepłolubną. Pod plantacje zaleca się stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru. W krajach o chłodniejszym klimacie przeważnie uprawiana jest pod osłonami - w szklarniach, bądź tunelach foliowych. Najlepiej rośnie i plonuje na glebach ciepłych (szybko nagrzewających się) i przepuszczalnych, o pH 6,0-7,5.

Warzywo to jest podatne na zasolenie – nie należy dopuścić do zbytniego nagromadzenia się soli w podłożu. W roku poprzedzającym uprawę okry warto zastosować nawozy organiczne. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych mieszczą się w zakresie 60-80 kg/ha N, 80-100 kg/ha P2O5, 100-150 kg/ha K2O.

Nasiona okry można wysiewać bezpośrednio do gruntu w czerwcu, stosując rozstaw 30 x 90 cm. Z kolei w uprawie z rozsady nasiona wysiewa się zwykle w mnożarce (kwiecień), zaś rośliny wysadza się na miejsce stałe około połowy czerwca. Optymalna temperatura zapewniająca prawidłowy wzrost roślin mieści się w zakresie 21-29 st. C.

Okra plonuje w okresie od lipca do października. Zbiór należy przeprowadzać sukcesywnie. Owoce w momencie zbioru powinny być pozbawione włókna - zbyt włókniste nie nadają się do spożycia. Przydatność konsumpcyjną określa się po twardości szypułki, gdy łatwo odchodzi od owocu tzn., że strąki są w fazie dojrzałości użytkowej.

Z uprawy można uzyskać plony wielkości około 2-4 t/ha. Owoce okry można przechowywać w temperaturze 7-10 st. C przez około 10 dni. Spożywane są po ugotowaniu, lecz mogą być również suszone, marynowane, bądź mrożone. Nasiona okry stanowią źródło wartościowego tłuszczu i białka. Jadalne są również liście - przygotowane podobnie jak szpinak. 

 

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI