PARTNER SERWISU

Ogórki gruntowe – o czym warto pamiętać podczas uprawy?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 maja 2016 11:11

Ogórki gruntowe – o czym warto pamiętać podczas uprawy? Produkcja ogórków gruntowych z rozsady umożliwia uzyskanie wcześniejszych zbiorów/ fot. shutterstock.com

Połowa maja to już ostatni moment na wysiew nasion ogórków gruntowych. Sadzenie rozsady można jeszcze przeprowadzać w późniejszym terminie. Na jakie czynniki warto zwrócić uwagę podczas uprawy tego warzywa?

Ogórek należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Młode rośliny wczesną wiosną narażone są na wystąpienie chłodów i przymrozków. Dlatego najlepszym terminem wysiewu nasion (zaprawionych, dobrej jakości) jest 10-20 maja. Niektórzy producenci warzyw przeprowadzają siewy we wcześniejszym terminie a następnie zabezpieczają uprawy płaskimi okryciami.

Wysiew nasion wykonuje się w momencie, gdy temperatura gleby wynosi 15-18 st. C. Przy innych warunkach nasiona nie kiełkują prawidłowo. Spadek temperatury blisko 0 st. C może całkowicie uszkodzić wschodzące rośliny. Optymalna temperatura dla dalszego wzrostu mieści się w zakresie 20-25 st. C. Wskazana jest lokalizacja plantacji na stanowiskach osłoniętych od wiatru i słonecznych.

Produkcja ogórków gruntowych z rozsady przy zastosowaniu płaskich okryć z foli perforowanej, bądź agrowłókniny umożliwia uzyskanie wcześniejszych zbiorów (około 3 tygodnie), a także ograniczenie strat wyrządzonych wczesna wiosną przed śmietkę kiełkówkę. Rozsadę na miejsce stałe można wysadzać po 25 maja.

Pod uprawę warto przeznaczać gleby przepuszczalne, zasobne w próchnicę, szybko nagrzewające się wiosną o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego pH 6,5-7,0. Ogórków nie należy sadzić na tym samym polu, ani po innych warzywach dyniowatych częściej niż co 3-4 lata.

Zaleca się uprawę ogórków w pierwszym roku po oborniku (dawka 30-40 t/ha) lub po nawozach zielonych przyoranych jesienią. Nawożenie mineralne należy uzupełniać na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Według zaleceń orientacyjne dawki nawozów powinny wynosić: 100-150 kg/ha N, 80-100 kg/ha P2O5 i 250 kg/ha K2O.

Wysokie plony o dobrej jakości można uzyskać zwłaszcza na plantacjach ściółkowanych. Zabieg ten nie tylko podwyższa temperaturę podłoża, ale również zapobiega ubytkom wody i składników pokarmowych. Dodatkowo stosowanie ściółek ogranicza nadmierne zachwaszczenie plantacji. Zbiory ogórków gruntowych rozpoczynają się zwykle od połowy lipca.

W sezonie 2015 zbiory ogórków oszacowano na 220,6 tys. ton (wg danych GUS o 17,4 proc. mniej niż w 2014 roku). Wschody roślin były opóźnione z uwagi na brak dostatecznej ilości wilgoci w okresie wiosennym oraz na skutek dużych wahań temperatury. W trakcie wegetacji panowały również niezbyt sprzyjające warunki, czyli przede wszystkim niedostatek opadów i wysokie temperatury w lipcu.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI