PARTNER SERWISU

Ogławianie kapusty brukselskiej umożliwia wyrównanie jakości plonu

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 30 września 2015 09:45

Ogławianie kapusty brukselskiej umożliwia wyrównanie jakości plonu Ogławianie brukselki zwiększa plon i poprawia jego jakość/ fot. shutterstock.com

Ogławianie w przypadku upraw kapusty brukselskiej polega na usunięciu wierzchołków wzrostu roślin, co ma celu zaprzestanie dalszego wzrostu łodygi i przyspieszenie zwijania się główek. Zabieg ten przeprowadzony we właściwym terminie przyczynia się do zwiększenia plonu i poprawy jego jakości.

Właściwy termin stosowania tego zabiegu przypada na przełom września i października (w zależności od odmiany i warunków uprawy). Ogławianie wykonane w zbyt wczesnym terminie wpływa na redukcję plonu – główki kapusty brukselskiej są luźne i rozpierzchłe. Ogławianie wykonuje się wówczas, gdy dolne główki kapusty brukselskiej posiadają średnicę, co najmniej 1 cm.

Zabieg ten powinno się przeprowadzać podczas słonecznej pogody. Usunięcie wierzchołka wzrostu spowoduje zahamowanie wzrostu na długość, a przyspieszy proces dojrzewania główek. Ogławianie umożliwia także wyrównanie ich wielkości. Zbiór kapusty brukselskiej przeprowadza się późną jesienią, gdy brukselki posiadają średnicę około 2-3 cm, oraz są wystarczająco zwarte (twarde).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM