PARTNER SERWISU

Odmiany dyni olbrzymiej i zwyczajnej polecane do rozpoczęcia uprawy

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 13 października 2016 10:20

Odmiany dyni olbrzymiej i zwyczajnej polecane do rozpoczęcia uprawy Uprawa dyni na przestrzeni ostatnich kilku lat stała się bardzo popularna/ fot. shutterstock.com

Uprawa dyni na przestrzeni ostatnich kilku lat stała się bardzo popularna. Krajowi producenci decydują się na uprawę tego warzywa w celu zaspokojenia zapotrzebowania rynku – zarówno przemysłu przetwórczego, jak również bezpośredniego spożycia. Obecnie w sprzedaży dostępnych jest kilka odmian dyni olbrzymiej i zwyczajnej, co umożliwia producentom odpowiedni dobór odmiany pod kątem późniejszego zagospodarowania owoców.

Na polskim rynku od kilku lat znane są odmiany dyni olbrzymiej - Ambar, Bambino, Justynka, Karowita oraz Melonowa Żółta. Owoce odmiany Ambar zawierają znaczne ilości betakarotenu, białka oraz suchej masy. Ponadto wyróżniają się ciemnozielonym kolorem skórki z lekkim, szarym prążkowaniem i intensywnie żółtym lub pomarańczowym miąższem. Owoce są kuliste lub nieco spłaszczone i dorastają przeważnie do 4 kg. W odpowiednich warunkach dynie tej odmiany można przechowywać do marca.

Odmiana Justynka cechuje się eliptycznym kształtem z lekkim bruzdowaniem. Owoce są ciemnopomarańczowe (masa 3-3,5 kg), a na ich skórce widoczne są jasne smugi. Konsumenci oceniają miąższ tej odmiany jako bardzo smaczny. Z kolei średnio wczesna odmiana Bambino charakteryzuje się nieco spłaszczonym kształtem owoców i pomarańczową skórką pokrytą delikatną siateczką. Dynie osiągają masę do 15 kg.

Do bezpośredniego spożycia, jak również do przetwórstwa polecana jest odmiana Karowita. Owoce wyróżniają się ciemnopomarańczową skórką i podobnym kolorem miąższu. Dynie dorastają do około 3-4 kg i w optymalnych warunkach mogą być przechowywane do końca marca. Pozytywne efekty w przechowywaniu można uzyskać również w przypadku odmiany Melonowa Żółta, której owoce osiągają wielkość do 25 kg. Skórka tej dyni jest pomarańczowa (pokryta jasnymi smugami), a miąższ – jasny do żółtopomarańczowego.

Spośród dyni zwyczajnej na uwagę zasługuje odmiana Danka Polka – przeznaczana do uprawy na pestki. Termin zbioru tej odmiany przypada na połowę października. Owoce w miarę dorastania stają się pomarańczowo-zielone (lekko marmurkowate), o masie około 2,8 kg. Ciekawą propozycją do uprawy są również odmiany pozbawione łupiny nasiennej – Junona i Miranda. Nasiona tych odmian wykorzystywane są do bezpośredniego spożycia lub przetwórstwa (dodatek do wypieków, tłoczenia oleju).

Krajowy rynek stopniowo podbija również dynia makaronowa, której miąższ po ugotowaniu przypomina makaron i spożywany jest w podobnie jak spaghetti. Odmiana Makaronowa Warszawska wyróżnia się podłużnie-owalnymi owocami z jasno pomarańczową, lekko cętkowaną skórką (masa około 1 kg), zaś odmiana Pyza – owocami średniej wielkości, których skórka jest żółtopomarańczowa z żółtą mozaiką.

Zbiory dyni rozpoczynają się zwykle od połowy września i trwają – w zależności od odmiany i terminu uprawy – do połowy października. Należy pamiętać, że przed nadejściem pierwszych przymrozków wszystkie dynie powinny zostać już zebrane, gdyż przemrożone owoce są w większym stopniu podatne na uszkodzenia i nie nadają się do przechowywania. Do uprawy w naszym kraju coraz częściej wybierana jest również dynia piżmowa (m.in. Early Butternut, Muscat de Provence, Futsu Black).

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI