Odmiany cebuli ozimej - na jaką warto postawić w uprawie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 sierpnia 2016 08:39

Odmiany cebuli ozimej - na jaką warto postawić w uprawie? Fot. Flickr.com/Alice Henneman (za Farmer.pl)

Uprawa ozima ma na celu dostarczenie na rynek świeżej cebuli ze szczypiorem w możliwie jak najwcześniejszym okresie wiosną. Wybór odpowiedniej odmiany zimującej (oprócz terminu siewu i zabiegów agrotechnicznych) wpływa na powodzenie uprawy.

Podczas mroźnej i bezśnieżnej zimy, uprawa cebuli z siewu letniego (ozimej) narażona jest na przemarznięcie.  Dlatego ważny jest dobór odmiany - odpornej na niskie temperatury,  wybijanie w pędy kwiatostanowe, a także charakteryzującej się szybkim tempem wzrostu po przezimowaniu. Planując termin uprawy należy pamiętać, że przed nadejściem zimy, rośliny powinny posiadać już wykształcone 4-5 liści, oraz cebulki o tzw. grubości ołówka.

Jakie odmiany cebuli polecane są do uprawy ozimej?

Hielo to wczesna odmiana ozima, o białej łusce. Rekomendowany termin siewu przypada pomiędzy 10 a 15 sierpnia. Odmiana ta przeznaczona jest zarówno na wczesne zbiory pęczkowe, jak i do obierania w okresie lata. Bardzo dobrą zimotrwałością cechuje się odmiana Swift, której cebule można przeznaczać również do krótkiego przechowywania. Jako urozmaicenie rynku polecana jest cebula Electric, o czerwono-fioletowych łuskach.

Średnio wczesna odmiana Wolf F1 zalecana jest do uprawy między 10 a 20 sierpnia. Tworzy kuliste, wyrównane cebule z jasnobrązową łuską i ciemnozielonym, pokrytym warstwą wosku szczypiorem. Odmiana ta wykazuje wysoką odporność na wymarzanie. Zbiór cebul przypada na maj i początek czerwca. Panther F1 plonuje od drugiego tygodnia maja. Cechuje się twardymi cebulami, ze złotobrązową łuską. Wykazuje wysoką odporność na jarowizację. Termin siewu tej odmiany przypada na 3 tydzień sierpnia.

Odmiana z grupy średnio wczesnych, dobrze zimujących - Balstar, wyróżniająca się wyrównanymi, twardymi cebulami (żółta łuska) i wzniesionym szczypiorem. Odmiana ta szybko rozpoczyna wzrost po zimie i wykazuje tolerancję na jarowizację. Do uprawy na wczesny zbiór pęczkowy polecana jest Augusta (1 dekada maja). Odmiana ta tworzy cebule kształtu odwrotnie jajowatego (masa 100 g), z żółtą łuską i bało-kremowym, niezbyt ostrym miąższem. Wysiew nasion tej odmiany można przeprowadzać w okresie 15-25 sierpnia.

Nowością jest średniowczesna odmiana Algida, o cebulach z jasno-brązową suchą łuską. Wyróżnia się małą skłonnością do wybijania w pędy kwiatostanowe.  Zbiór odmiany Agra, wysiewanej między 10 a 15 sierpnia, rozpoczyna się pod koniec maja. Cebule są duże do średniej wielkości, kuliste. Posiadają błyszczącą żółtobrązową suchą łuskę i biały miąższ. Obie odmiany polecane są do sprzedaży w pęczkach (ze szczypiorem), jak również jako cebule z suchą łuską, przeznaczoną do krótkiego przechowywania.

Cebula zimująca Galatea F1 (oprócz wysokiego potencjału plonotwórczego), wyróżnia się wzniesionym, ciemnozielonym szczypiorem i okrągłymi, lekko spłaszczonymi cebulami, które są pokryte brązową łuską. Średnio późna odmiana Senshyu Yellow, cechuje się również kulistym, lekko spłaszczonym kształtem, ze złoto-brązową łuską, a także wysoką tolerancją na niskie temperatury w czasie zimy. Odmiana ta jest przydatna na zbiór pęczkowy bez zaschniętej łuski, oraz w późniejszych miesiącach – z dobrze zaschniętą łuską.

Labrador to odmiana o wysokiej zimotrwałości oraz szybkim tempie wzrostu. Tworzy kuliste cebule (średnia masa 130-150 g, w optymalnych warunkach nawet 500 g), o słomkowożółtej barwie łuski i białym, łagodnym w smaku miąższu. Optymalny termin siewu przypada na 2-3 dekadę sierpnia. Odmiana ta wykazuje odporność na mączniaka rzekomego. Polecana jest do zbioru w pęczkach (ze szczypiorem), obierania na biało, oraz do krótkiego przechowywania (max. 3 miesiące w odpowiednich dla cebuli warunkach).

Do siewu w późniejszym terminie (około 2 dekada września) polecana jest odmiana Octavia, jak również do produkcji dymki. Silnie rozwinięty system korzeniowy sprzyja dobremu plonowaniu na stanowiskach nienawadnianych. Odmiana ta tworzy cebule kuliste (masa 100-130 g), z żółtobrązową przylegającą łuską. Wyróżnia się równomiernym załamywaniem szczypioru. Okres od siewu do zbioru wynosi 130-135 dni.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI