Odmiany cebuli ozimej - na jaką warto postawić w uprawie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 sierpnia 2016 08:39

Odmiany cebuli ozimej - na jaką warto postawić w uprawie? Fot. Flickr.com/Alice Henneman (za Farmer.pl)

Uprawa ozima ma na celu dostarczenie na rynek świeżej cebuli ze szczypiorem w możliwie jak najwcześniejszym okresie wiosną. Wybór odpowiedniej odmiany zimującej (oprócz terminu siewu i zabiegów agrotechnicznych) wpływa na powodzenie uprawy.

Podczas mroźnej i bezśnieżnej zimy, uprawa cebuli z siewu letniego (ozimej) narażona jest na przemarznięcie.  Dlatego ważny jest dobór odmiany - odpornej na niskie temperatury,  wybijanie w pędy kwiatostanowe, a także charakteryzującej się szybkim tempem wzrostu po przezimowaniu. Planując termin uprawy należy pamiętać, że przed nadejściem zimy, rośliny powinny posiadać już wykształcone 4-5 liści, oraz cebulki o tzw. grubości ołówka.

Jakie odmiany cebuli polecane są do uprawy ozimej?

Hielo to wczesna odmiana ozima, o białej łusce. Rekomendowany termin siewu przypada pomiędzy 10 a 15 sierpnia. Odmiana ta przeznaczona jest zarówno na wczesne zbiory pęczkowe, jak i do obierania w okresie lata. Bardzo dobrą zimotrwałością cechuje się odmiana Swift, której cebule można przeznaczać również do krótkiego przechowywania. Jako urozmaicenie rynku polecana jest cebula Electric, o czerwono-fioletowych łuskach.

Średnio wczesna odmiana Wolf F1 zalecana jest do uprawy między 10 a 20 sierpnia. Tworzy kuliste, wyrównane cebule z jasnobrązową łuską i ciemnozielonym, pokrytym warstwą wosku szczypiorem. Odmiana ta wykazuje wysoką odporność na wymarzanie. Zbiór cebul przypada na maj i początek czerwca. Panther F1 plonuje od drugiego tygodnia maja. Cechuje się twardymi cebulami, ze złotobrązową łuską. Wykazuje wysoką odporność na jarowizację. Termin siewu tej odmiany przypada na 3 tydzień sierpnia.

Odmiana z grupy średnio wczesnych, dobrze zimujących - Balstar, wyróżniająca się wyrównanymi, twardymi cebulami (żółta łuska) i wzniesionym szczypiorem. Odmiana ta szybko rozpoczyna wzrost po zimie i wykazuje tolerancję na jarowizację. Do uprawy na wczesny zbiór pęczkowy polecana jest Augusta (1 dekada maja). Odmiana ta tworzy cebule kształtu odwrotnie jajowatego (masa 100 g), z żółtą łuską i bało-kremowym, niezbyt ostrym miąższem. Wysiew nasion tej odmiany można przeprowadzać w okresie 15-25 sierpnia.

Nowością jest średniowczesna odmiana Algida, o cebulach z jasno-brązową suchą łuską. Wyróżnia się małą skłonnością do wybijania w pędy kwiatostanowe.  Zbiór odmiany Agra, wysiewanej między 10 a 15 sierpnia, rozpoczyna się pod koniec maja. Cebule są duże do średniej wielkości, kuliste. Posiadają błyszczącą żółtobrązową suchą łuskę i biały miąższ. Obie odmiany polecane są do sprzedaży w pęczkach (ze szczypiorem), jak również jako cebule z suchą łuską, przeznaczoną do krótkiego przechowywania.

Cebula zimująca Galatea F1 (oprócz wysokiego potencjału plonotwórczego), wyróżnia się wzniesionym, ciemnozielonym szczypiorem i okrągłymi, lekko spłaszczonymi cebulami, które są pokryte brązową łuską. Średnio późna odmiana Senshyu Yellow, cechuje się również kulistym, lekko spłaszczonym kształtem, ze złoto-brązową łuską, a także wysoką tolerancją na niskie temperatury w czasie zimy. Odmiana ta jest przydatna na zbiór pęczkowy bez zaschniętej łuski, oraz w późniejszych miesiącach – z dobrze zaschniętą łuską.

Labrador to odmiana o wysokiej zimotrwałości oraz szybkim tempie wzrostu. Tworzy kuliste cebule (średnia masa 130-150 g, w optymalnych warunkach nawet 500 g), o słomkowożółtej barwie łuski i białym, łagodnym w smaku miąższu. Optymalny termin siewu przypada na 2-3 dekadę sierpnia. Odmiana ta wykazuje odporność na mączniaka rzekomego. Polecana jest do zbioru w pęczkach (ze szczypiorem), obierania na biało, oraz do krótkiego przechowywania (max. 3 miesiące w odpowiednich dla cebuli warunkach).

Do siewu w późniejszym terminie (około 2 dekada września) polecana jest odmiana Octavia, jak również do produkcji dymki. Silnie rozwinięty system korzeniowy sprzyja dobremu plonowaniu na stanowiskach nienawadnianych. Odmiana ta tworzy cebule kuliste (masa 100-130 g), z żółtobrązową przylegającą łuską. Wyróżnia się równomiernym załamywaniem szczypioru. Okres od siewu do zbioru wynosi 130-135 dni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.