Obiecujące plony szparagów, mimo późniejszego rozpoczęcia sezonu

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 08 maja 2015 11:40

Obiecujące plony szparagów, mimo późniejszego rozpoczęcia sezonu www.shutterstock.com

- Sezon szparagowy rozpoczął się z niewielkim opóźnieniem, ale zbiory oraz jakość tegorocznych szparagów zapowiadają się bardzo dobrze - mówił dr inż. Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga, podczas konferencji w Poznaniu.

Marian Jakobsze dodał, że ceny szparagów są dość wysokie i osiągają około 12-16 zł/kg, lecz powinny stopniowo spadać. - W Polsce najchętniej spożywane są szparagi bielone, ale rośnie również zainteresowanie zielonymi - powiedział prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Zdaniem prof. dr hab. Mikołaja Knaflewskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zielone szparagi pod względem właściwości zdrowotnych są cenniejsze od bielonych, ponieważ mają dużo więcej witaminy C. - Zielone szparagi bardzo często preferują nowi konsumenci. Szparag powinien być świeży, natomiast barwa ma znaczenie drugorzędne - dodał prof. Knaflewski.

Podczas konferencji prasowej prof. dr Ye Jingsong przedstawił wielkość produkcji szparagów w Chinach. - Chiny są największym producentem szparagów na świecie, powierzchnia ich uprawy wynosi 80 tys. ha - powiedział przedstawiciel delegacji. Dodał, że roczna produkcja szparagów w Chinach szacowana jest na poziomie 300-350 tys. ton, w tym białych szparagów zbiera się 80-100 tys. ton, a zielonych 220-250 tys. ton.

- Bielone szparagi są eksportowane przede wszystkim do Europy i USA jako konserwowane, natomiast zielone do Japonii i USA w postaci mrożonek - mówił dr Ye Jingsong. W Chinach warzywo to jest szczególnie ważne dla zdrowia, z tego powodu pomimo wysokiej ceny szparagów ich spożycie zwiększa się. - Najwięcej świeżych szparagów spożywa się w dużych miastach, m.in. w Pekinie, Szanghaju i Kantonie - dodał.

Prof. Knaflewski zaznaczył, że produkcja szparagów w Polsce jest znacznie mniejsza. - Krajowa produkcja przekroczyła 5 tys. ton. Zmniejsza się liczba małych producentów szparaga, a powstają duże plantacje, sięgające nawet 200 ha - mówił profesor z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dodał, że dawniej szparagi były produkowane prawie wyłącznie na eksport, natomiast obecnie duża część krajowej produkcji jest zagospodarowana przez lokalny rynek.

- W Chinach szparagi zostały wypromowane jako warzywa o największych walorach prozdrowotnych, oprócz wypustek spożywane są wszystkie części szparagów w różnej postaci - poinformował prof. Knaflewski.

Podczas konferencji prasowej Liu Cai, prezes firmy Chifeng Shenjiu powiedział, że konsumpcja szparagów daje wiele możliwości korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. - W Chinach oprócz świeżych szparagów, popularne są także produkty, tj. herbata szparagowa, produkowana z górnej części wypustek, a także alkohol i makaron z pędów asymilacyjnych szparagów - zaznaczył Liu Cai.

W Polsce oprócz krajowych szparagów spożywane są również importowane w postaci świeżej, jak przetworów - powiedział prof. Knaflewski. Dodał, że konsumpcja szparagów w kolejnych latach będzie zdecydowanie rosła, z uwagi na duże zainteresowanie tym gatunkiem, wczesne zbiory (kwiecień) w porównaniu do innych warzyw, a także cenne właściwości zdrowotne. - Bardzo ważna jest jakość szparagów, a to nie zależy tylko od producentów, ale również w znacznym stopniu od handlowców - podkreślił ekspert.

Podczas Szparagowej Konferencji Prasowej odbyło się ogólnopolskie otwarcie sezonu szparagowego pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.