PARTNER SERWISU

Obiecujące plony szparagów, mimo późniejszego rozpoczęcia sezonu

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 08 maja 2015 11:40

Obiecujące plony szparagów, mimo późniejszego rozpoczęcia sezonu www.shutterstock.com

- Sezon szparagowy rozpoczął się z niewielkim opóźnieniem, ale zbiory oraz jakość tegorocznych szparagów zapowiadają się bardzo dobrze - mówił dr inż. Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga, podczas konferencji w Poznaniu.

Marian Jakobsze dodał, że ceny szparagów są dość wysokie i osiągają około 12-16 zł/kg, lecz powinny stopniowo spadać. - W Polsce najchętniej spożywane są szparagi bielone, ale rośnie również zainteresowanie zielonymi - powiedział prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Zdaniem prof. dr hab. Mikołaja Knaflewskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zielone szparagi pod względem właściwości zdrowotnych są cenniejsze od bielonych, ponieważ mają dużo więcej witaminy C. - Zielone szparagi bardzo często preferują nowi konsumenci. Szparag powinien być świeży, natomiast barwa ma znaczenie drugorzędne - dodał prof. Knaflewski.

Podczas konferencji prasowej prof. dr Ye Jingsong przedstawił wielkość produkcji szparagów w Chinach. - Chiny są największym producentem szparagów na świecie, powierzchnia ich uprawy wynosi 80 tys. ha - powiedział przedstawiciel delegacji. Dodał, że roczna produkcja szparagów w Chinach szacowana jest na poziomie 300-350 tys. ton, w tym białych szparagów zbiera się 80-100 tys. ton, a zielonych 220-250 tys. ton.

- Bielone szparagi są eksportowane przede wszystkim do Europy i USA jako konserwowane, natomiast zielone do Japonii i USA w postaci mrożonek - mówił dr Ye Jingsong. W Chinach warzywo to jest szczególnie ważne dla zdrowia, z tego powodu pomimo wysokiej ceny szparagów ich spożycie zwiększa się. - Najwięcej świeżych szparagów spożywa się w dużych miastach, m.in. w Pekinie, Szanghaju i Kantonie - dodał.

Prof. Knaflewski zaznaczył, że produkcja szparagów w Polsce jest znacznie mniejsza. - Krajowa produkcja przekroczyła 5 tys. ton. Zmniejsza się liczba małych producentów szparaga, a powstają duże plantacje, sięgające nawet 200 ha - mówił profesor z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dodał, że dawniej szparagi były produkowane prawie wyłącznie na eksport, natomiast obecnie duża część krajowej produkcji jest zagospodarowana przez lokalny rynek.

- W Chinach szparagi zostały wypromowane jako warzywa o największych walorach prozdrowotnych, oprócz wypustek spożywane są wszystkie części szparagów w różnej postaci - poinformował prof. Knaflewski.

Podczas konferencji prasowej Liu Cai, prezes firmy Chifeng Shenjiu powiedział, że konsumpcja szparagów daje wiele możliwości korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. - W Chinach oprócz świeżych szparagów, popularne są także produkty, tj. herbata szparagowa, produkowana z górnej części wypustek, a także alkohol i makaron z pędów asymilacyjnych szparagów - zaznaczył Liu Cai.

W Polsce oprócz krajowych szparagów spożywane są również importowane w postaci świeżej, jak przetworów - powiedział prof. Knaflewski. Dodał, że konsumpcja szparagów w kolejnych latach będzie zdecydowanie rosła, z uwagi na duże zainteresowanie tym gatunkiem, wczesne zbiory (kwiecień) w porównaniu do innych warzyw, a także cenne właściwości zdrowotne. - Bardzo ważna jest jakość szparagów, a to nie zależy tylko od producentów, ale również w znacznym stopniu od handlowców - podkreślił ekspert.

Podczas Szparagowej Konferencji Prasowej odbyło się ogólnopolskie otwarcie sezonu szparagowego pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI