Oberżyna - warto zainwestować w uprawę tego warzywa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 04 maja 2015 09:12

Oberżyna - warto zainwestować w uprawę tego warzywa www.shutterstock.com

Oberżyna (Solanum melongena) znana jest również pod nazwą bakłażan. Należy do gatunków wybitnie ciepłolubnych. W polskich warunkach klimatycznych warzywo to uprawiane jest na skalę towarową przede wszystkim pod osłonami - w tunelach foliowych bądź w szklarniach.

Do uprawy pod osłonami w nasadzeniach wiosennych polecane są odmiany - ‘Scorpio’ F1, ‘Epic’ F1, oraz nowa odmiana o białym wybarwieniu - ‘Tango’.

Optymalna temperatura powietrza do wzrostu oberżyny w ciągu dnia powinna być utrzymywana w zakresie 25-28 st. C, a w nocy 16-18 st. C. Warzywo to ma również wysokie wymagania dotyczące temperatury podłoża, która w okresie rozwoju powinna wynosić powyżej 20 st. C. Najlepiej rośnie na glebach ciepłych, zasobnych w substancję organiczną, o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny (pH 6,0-6,5).

Nawożenie roślin należy prowadzić na wynikach analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki składników pokarmowych to: 200-250 N mg/dm3, 200 P mg/dm3, 400 K mg/dm3, Mg 150 mg/dm3, 1500-2000 Ca mg/dm3

Nasiona oberżyny wysiewa się od połowy stycznia do połowy marca. Okres produkcji rozsady trwa zwykle około 8-10 tygodni. Rośliny w fazie 6-8 liści właściwych wysadza się (połowa marca-maj) do nieogrzewanych tuneli foliowych. Przed sadzeniem rozsady wskazane jest jej zahartowanie. W zależności od metody uprawy oraz odmiany, zaleca się rozstaw 30-80 x 30-80 cm. Oberżynę zaleca się prowadzić na 3-4 pędy główne.

Podczas uprawy pod osłonami konieczne jest cięcie i formowanie roślin, w celu zapewnienia odpowiednich warunków świetlnych. Pędy boczne uszczykuje się za pierwszym lub drugim liściem lub zawiązkiem. Oberżyna jest wrażliwa zarówno na nadmiar, jak i brak wody. W okresie rozwoju wegetatywnego optymalna wilgotność podłoża powinna wynosić 75 proc., a w czasie owocowania 80-85 proc.

Oberżyna jest podatna na choroby - suchą zgniliznę wierzchołkową, szarą pleśń, zgniliznę twardzikową. Natomiast szkodniki najczęściej występujące w uprawie to mącznik szklarniowy, wciornastki, przędziorek - szklarniowiec i chmielowiec, stonka ziemniaczana i mszyce.

Zbiór oberżyny przeprowadza się, gdy owoce osiągną fazę dojrzałości konsumpcyjnej (są wrośnięte z ciemnofioletową, błyszczącą skórką). Oberżynę zbiera się z 2-3 cm szypułką. Pod folią w zależności od metody uprawy, cięcia i prowadzenia roślin, a także odmiany można uzyskać średni plon wielkości 6-9 kg/m2. Największy plon można otrzymać z roślin prowadzonych na 3-4 pędy główne.

Oberżyna jest atrakcyjnym warzywem na rynku świeżych warzyw. Posiada wysokie wartości zarówno smakowe, jak i odżywcze. W niesprzyjających warunkach klimatycznych warzywo to jest narażone na spadki temperatury, które znacznie obniżają wzrost i plonowanie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.