O czym warto pamiętać przy wczesnych uprawach bobu?

Autor: www.sadyogrody.pl 23 marca 2017 11:25

O czym warto pamiętać przy wczesnych uprawach bobu? fot. shutterstock.com

W zależności od odmiany i warunków glebowych, siew bobu wykonywany jest zwykle w okresie od końca marca do drugiej dekady kwietnia. Bób może być również wysiewany we wcześniejszym terminie, na początku marca z wykorzystaniem płaskich osłon – w początkowym okresie uprawy.

Możliwa jest również uprawa bobu z rozsady wysadzanej do gruntu pod koniec marca, co umożliwia przyspieszenie zbiorów o około 2 tygodnie. Bób z uwagi na wysoką wartość odżywczą – zaliczany jest do jednych z najwartościowszych warzyw i cieszy się dużą popularnością latem w skali światowej. Poza bezpośrednią konsumpcją, nasiona wykorzystywane są również w przemyśle przetwórczym.

Bób spośród innych warzyw strączkowych cechuje się dość wysoką odpornością na niskie temperatury. Siewki tolerują przymrozki do -4 st. C. Zaś optymalna temperatura do wzrostu i dalszego rozwoju roślin wynosi 18-22 st. C. Siewu nie należy zbytnio opóźniać, gdyż w warunkach wczesnej wiosny, przy niedoborach wody trudno uzyskać przyzwoite plony. Bób ma szczególnie wysokie zapotrzebowanie na wodę w czasie kwitnienia i zawiązywania strąków. Niedobór wody w tym okresie ostatecznie skutkuje redukcją plonowania.

W początkowym okresie uprawy warto zadbać o regularne odchwaszczenie roślin. Do zasadniczych zabiegów pielęgnacyjnych należy również nawadnianie, odpowiednie zaopatrzenie w składniki pokarmowe oraz ochrona, którą należy prowadzić zgodnie z aktualnym programem ochrony roślin warzywnych.

W okresie wzrostu i rozwoju roślin mogą wystąpić problemy z askochytozą, rdzą bobu i zgorzelową plamistością. Zwiększone zagrożenie szarą pleśnią czy zgnilizną twardzikową występuje zwykle w okresie wysokiej wilgotności powietrza, w fazie kwitnienia i zawiązania strąków. Spośród szkodników, szczególnie groźna w okresie kiełkowania nasion i wschodu siewek może być śmietka kiełkówka i śmietka glebowa. W dalszym okresie wzrostu roślin na plantacjach niechronionych występują problemy z mszycami, oprzędzikiem i strąkowcem bobowym – uszkadzającym nasiona.

Warto pamiętać, że bób uprawiany jako przedplon pozostawia po sobie korzystne stanowisko dla innych warzyw – glebę wzbogaconą w przyswajalne związki azotu, dzięki symbiozie z bakteriami z rodzaju Rhizobium. Zbiór strąków z siewu bezpośredniego rozpoczyna się zazwyczaj w lipcu i trwa do pierwszej dekady sierpnia. Przy uprawie przyśpieszonej (pod osłonami) pierwsze zbiory przypadają na początek czerwca. Strąki w momencie zbioru powinny być dobrze wyrośnięte z wykształconymi nasionami, które – w zależności od odmiany– mogą być barwy karminowo-czerwonej (np. odmiana Karmazyn), bądź jasnozielonej (np. White Windsor, Jankiel Biały). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI