Niższe ceny pekińskiej i pieczarek, wyższe - marchwi, cebuli i kapusty

Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej (BGŻ) 10 marca 2015 14:41

Niższe ceny pekińskiej i pieczarek, wyższe - marchwi, cebuli i kapusty fot. shutterstock.com

Wzrosły ceny krajowych warzyw w lutym. W większym stopniu wzrosty dotyczyły warzyw, w przypadku których udział Rosji w ich eksporcie w sezonach poprzednich nie był znaczący. Do warzyw tych należą między innymi marchew czy też cebula – podali analitycy Banku BGŻ.

Z danych Ministerstwa wynika, że w skupie do konsumpcji bezpośredniej ceny marchwi i cebuli na początku marca kształtowały się na poziomie wynoszącym odpowiednio 0,86 i 0,49 zł/kg i były o 14,7 i 4,2 proc. wyższe niż przed miesiącem. W przypadku cebuli, ceny kształtowały się na poziomie wciąż znacznie niższym niż przed rokiem (-58 proc.), ceny marchwi natomiast w pierwszym tygodniu marca przewyższyły poziom ubiegłoroczny o 13,1 proc.

Jeśli chodzi o kapustę białą, dynamika wzrostu cen skupu obserwowana w styczniu br., wywołana wzrostem popytu na rynkach wschodnich, w lutym br. lekko wyhamowała. Warto jednak zaznaczyć, że na początku marca br. (0,60 zł/kg) kapusta biała była już o 5 proc. droższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Gorsza sytuacja notowana była w przypadku kapusty pekińskiej, czy też pieczarek - warzyw o istotnym udziale Rosji w ich eksporcie w poprzednich latach. Ich ceny wciąż pozostawały znacznie niższe niż przed rokiem i wykazywały raczej tendencje do spadków. Średnia cena skupu kapusty pekińskiej w lutym br. (2-3.02-2-3.03) zmniejszyła się o ok. 20 proc. i była jednocześnie o 49 proc. niższa niż przed rokiem. Cena pieczarek spadła w analogicznym okresie o 5,7 proc. do poziomu (4,94 zł/kg) o 7,7 proc. niższego niż przed rokiem.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI