Niskie ceny krajowej kapusty. Wszystko przez ich niską jakość

Autor: www.fruit-inform.com/www.sadyogrody.pl 18 lutego 2016 08:33

Niskie ceny krajowej kapusty. Wszystko przez ich niską jakość W tym roku susza i choroby poskutkowały niską jakością kapust/ fot. shutterstock

W tym roku susza i choroby poskutkowały niską jakością kapust. Polscy producenci zmuszeni są do wysyłki warzyw po niskich cenach, a handlowcy częściej wybierają produkt importowany z Austrii i Hiszpanii z powodu wyższej jakości – informuje fruit-inform.com.

Ceny polskiej kapusty spadły na początku miesiąca o 6 proc. Obecnie sprzedawana jest za 1,5-1,7 zł/kg. Polscy producenci kapusty borykają się z niską jakością warzyw, przez suszę i inwazję mącznika w lecie.

W analogicznym okresie rok temu ceny kapusty były o 23 proc. wyższe niż obecnie. Warto podkreślić, że z powodu wysokiego popytu ceny kapust tylko rosły. W okresie od lutego do marca ich cena podwoiła się. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI