Naukowcy: Ziemniaki mogą przetrwać w coraz cieplejszym klimacie

Autor: PAP 19 maja 2019 16:02

Naukowcy: Ziemniaki mogą przetrwać w coraz cieplejszym klimacie fot.shutterstock.com

Kiedy temperatury są zbyt wysokie, ziemniaki wytwarzają znacznie mniej bulw. Biochemicy właśnie odkryli, że ich wytwarzanie blokują tzw. małe RNA. Naukowcom udało się te cząsteczki zdezaktywować i stworzyć ziemniaki bardziej odporne na ciepło – podaje „Current Biology”.

Ziemniaki, obok kukurydzy, ryżu, pszenicy i manioku, to jeden z najważniejszych produktów żywnościowych na świecie. Najlepsze plony uzyskuje się w umiarkowanych temperaturach, czyli ok. 21 st. Celsjusza w dzień i 18 st. w nocy. W takich warunkach i przy właściwej długości dnia, powstaje białko indukujące powstawanie bulw - SP6A. Wywołuje to tworzenie się bulw, przygotowując roślinę do chłodniejszych okresów.

Jeśli jednak temperatury są zbyt wysokie - np. w laboratorium prof. Uwe Sonnewalda z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), który ustawił je na poziomie 29 st. Celsjusza w dzień i 27 st. w nocy - rośliny wytwarzają więcej zielonych pędów oraz liści i prawie wcale nie produkują bulw. Co więcej, kilka powstałych bulw zawiera mniej skrobi i szybciej kiełkuje, co oznacza, że nie są one zbyt odżywcze i szybciej zgniją.

"Jak do tej pory mechanizm zatrzymujący formowanie się bulw w wysokich temperaturach pozostawał zagadką" - zaznaczył prof. Sonnewald. On i jego zespół odkryli cząsteczkę małego RNA, która zbudowana jest z ok. 19 nukleotydów i reguluje formowanie bulw w zależności od temperatury. RNA jest nieaktywne w niskich temperaturach, ale kiedy te rosną - blokuje powstawanie SP6A, a co za tym idzie - tworzenie bulw.

W drugiej fazie badania naukowcom udało się stworzyć rośliny, u których małe RNA zostało zdezaktywowane. Ziemniaki poddano działaniu wysokich temperatur w szklarni. Rośliny i tak produkowały dobrej jakości bulwy, nawet kiedy temperatury sięgały 29 st. Celsjusza w dzień i 27 st. w nocy. "Oznacza to, że w przyszłości da się uprawiać ziemniaki w rosnących temperaturach" - uważa prof. Sonnewald.

W następnym etapie naukowcy zamierzają umieścić rośliny na polu, aby sprawdzić, czy wytrzymają wysokie temperatury w warunkach naturalnych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.