Musztardowiec nowym hitem wśród warzyw liściowych?

$data.author.description Autor: Farmer.pl 03 grudnia 2014 15:34

Musztardowiec nowym hitem wśród warzyw liściowych? Musztardowiec odmiana czerwonolistna. Fot. Flickr.com/flora cyclam

Musztardowiec to ogólna nazwa dla gorczycy sarepskiej, która od wieków jest uprawiana w krajach azjatyckich. Obecnie powstałe odmiany tego warzywa uprawiane są dla jadalnych liści.

Musztardowiec, właściwie gorczyca sarepska, kapusta sitowata (Brassica juncea) jest znaną od wieków rośliną, z nasion której produkowana jest znana nam wszystkim musztarda. W krajach azjatyckich warzywo to nabrało większego znaczenia. Na dalekim Wschodzie powstały odmiany, które charakteryzują się ozdobnymi, ale jadalnymi liśćmi. W ten sposób wyodrębniono spośród gatunków grupę integlifolia i alboglabra.

Musztardowiec staje się coraz bardziej popularny na Zachodzie. W Polsce te warzywa liściowe nadal są mało znane, choć ich nasiona dostępne są już w sprzedaży. Spożywane są także kiełki tej rośliny. Czy Polacy polubią nowe orientalne warzywa liściowe?

Występują odmiany o liściach fioletowych ("Red Giant", "Miike Giant"), formy o postrzępionych lub całobrzegich dużych i gładkich liściach oraz o grubych pędach, np. "Kailaan". Cechą charakterystyczną rośliny jest jej pikantny, wyrazisty smak.

Liście jak i pędy nadają się do bezpośredniego spożycia jak również formie duszonej, pieczonej lub sosów/past (pesto) w kuchni orientalnej. Liście musztardowca mogą być z powodzeniem składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak.

Musztardowca można kupić także w Polsce, głównie w sklepach oferujących zioła lub ze zdrową żywnością. Liście rośliny zawierają duże ilości kwasu foliowego, mikroelementów jak również są bogatym źródłem prozdrowotnego sulforafanu, składnika typowego dla roślin kapustnych i rzepowatych.

Musztardowiec jest warzywem łatwym w uprawie i o krótkim okresie wegetacji (3 tyg.). Nasiona można wysiewać jako plon główny, poplon lub prowadzić uprawę całoroczną w tunelach foliowych. Roślina pochodzi z klimatu chłodnego, a niższe temperatury poprawiają jakość smakową liści. Ma niewielkie wymagania i może rosnąć na każdej glebie, o ile zapewnimy jej regularne nawadnianie i słoneczne stanowisko.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI