PARTNER SERWISU

Musztardowiec jako alternatywa dla znanych warzyw liściowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 kwietnia 2016 11:52

Musztardowiec jako alternatywa dla znanych warzyw liściowych Musztardowiec odmiana 'Red Giant'/ fot. shutterstock.com

Musztardowiec, czyli inaczej gorczyca sarepska, bądź kapusta sitowata (Brassica juncea) jest cenionym warzywem w krajach azjatyckich i staje się również coraz bardziej popularny w Europie. W sprzedaży dostępne są odmiany o różnorodnym kształcie i wybarwieniu liści.

W uprawie znana jest odmiana - ‘Red Giant’, o dużych ciemno-purpurowych liściach. Występują również odmiany cechujące się mocno powcinanymi liśćmi – ‘Golden Streak’ czy karbowanymi np. ‘Golden Frill’. Atrakcyjną odmianą jest ‘Ruby Streak’, której początkowo zielone liście przebarwiają się na kolor ciemno fioletowy.

Musztardowiec jest warzywem łatwym w uprawie. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, lub lekko zacienionych. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste, umiarkowanie wilgotne i zasobne w próchnicę. Niewielkie przymrozki wpływają na bardziej wyrazisty (pikantno-musztardowy) smak liści.

Z roku na rok rośnie zainteresowanie europejskich konsumentów orientalnymi warzywami liściowymi. Musztardowiec może być spożywany bezpośrednio w stanie świeżym w postaci mieszanek sałatkowych, bądź po obróbce termicznej - w kuchni azjatyckiej liście musztardowca stanowią idealny dodatek do sosów czy też innych potraw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI