PARTNER SERWISU

Musztardowiec jako alternatywa dla znanych warzyw liściowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 kwietnia 2016 11:52

Musztardowiec jako alternatywa dla znanych warzyw liściowych Musztardowiec odmiana 'Red Giant'/ fot. shutterstock.com

Musztardowiec, czyli inaczej gorczyca sarepska, bądź kapusta sitowata (Brassica juncea) jest cenionym warzywem w krajach azjatyckich i staje się również coraz bardziej popularny w Europie. W sprzedaży dostępne są odmiany o różnorodnym kształcie i wybarwieniu liści.

W uprawie znana jest odmiana - ‘Red Giant’, o dużych ciemno-purpurowych liściach. Występują również odmiany cechujące się mocno powcinanymi liśćmi – ‘Golden Streak’ czy karbowanymi np. ‘Golden Frill’. Atrakcyjną odmianą jest ‘Ruby Streak’, której początkowo zielone liście przebarwiają się na kolor ciemno fioletowy.

Musztardowiec jest warzywem łatwym w uprawie. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, lub lekko zacienionych. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste, umiarkowanie wilgotne i zasobne w próchnicę. Niewielkie przymrozki wpływają na bardziej wyrazisty (pikantno-musztardowy) smak liści.

Z roku na rok rośnie zainteresowanie europejskich konsumentów orientalnymi warzywami liściowymi. Musztardowiec może być spożywany bezpośrednio w stanie świeżym w postaci mieszanek sałatkowych, bądź po obróbce termicznej - w kuchni azjatyckiej liście musztardowca stanowią idealny dodatek do sosów czy też innych potraw.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI