Możliwości uprawy kiwano w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska; www.sadyogrody.pl 19 lutego 2015 10:57

Możliwości uprawy kiwano w Polsce fot. shutterstock

Kiwano Cucumis metuliferus jest rośliną z rodziny Cucurbitaceae. Posiada charakterystyczne żółto-pomarańczowe owoce, które są na całej powierzchni pokryte brodawkami z ostrymi kolcami. Pod względem aromatu i smaku zbliżone są do owoców kiwi i banana.

Zwane "ogórkiem kolczastym" kiwano należy do rodziny dyniowatych.

Kiwano jest warzywem o wysokich wymaganiach cieplnych. Minimalna temperatura zapewniająca prawidłowy rozwój roślin to 20°C. Przy temperaturze poniżej 15°C wzrost całkowicie ustaje, natomiast spadek poniżej 5°C powoduje zamieranie roślin. Kiwano najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych oraz osłoniętych od wiatrów. Preferuje gleby wilgotne, próchnicze, przepuszczalne oraz zasobne w składniki pokarmowe. 

Dobrymi przedplonami w uprawie kiwano są m.in. sałata, rzodkiewka, szpinak, rośliny motylkowe oraz mieszanki traw. Zaleca się uprawę w pierwszym roku po nawożeniu organicznym. Nie należy rozpoczynać produkcji na tym samym stanowisku po warzywach z rodziny dyniowatych wcześniej niż po 4-5 latach. W uprawie pod osłonami zawartość składników mineralnych trzeba ustalić na poziomie 150-200 mg/dm3 N, 250-300 mg/dm3 P, 500-800 mg/dm3 K, 150-200 mg/dm3 Mg, 2000-2200 mg/dm3 Ca i 4-5 mg/dm3 Fe.

Kiwano w warunkach klimatycznych Polski uprawia się wyłącznie z rozsady pod osłonami (temperatura 25-30°C). Nasiona należy wysiać na przełomie kwietnia i maja. Zahartowaną rozsadę z 3-5 wytworzonymi liśćmi, wysadza się po około 4-6 tygodniach (w pierwszej dekadzie czerwca). Zaleca się rozstaw 60 x 60 cm. Minimalna temperatura powietrza i gleby w momencie sadzenia powinna wynosić 15°C. Wskazane jest okrycie roślin folią perforowaną lub włókniną na około 2-3 tygodnie.

Kiwano w sprzyjających warunkach klimatycznych wytwarza liczne pędy, które należy podwiązywać podobnie jak w uprawie ogórków. Istotne jest odpowiednie nawadnianie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców. Niedobór wody powoduje opadanie zawiązków oraz słabsze plonowanie. Podczas uprawy należy również spulchniać glebę oraz usuwać chwasty. Kiwano jest rośliną mało podatną na choroby i szkodniki.

Zbiór przeprowadza się w sierpniu i wrześniu do momentu pierwszych przymrozków, gdyż przechłodzone owoce szybko gniją. Z jednej rośliny można uzyskać od kilku do kilkunastu owoców, natomiast plon z 1 m2 wynosi około 3-5 kg. Owoce kiwano zachowują wysoką trwałość nawet do 6 miesięcy w temperaturze 10-21°C. Nie nadają się do przechowywania w niskiej temperaturze, gdyż zmniejsza się ich okres przydatności do spożycia.    

Owoce kiwano są przeważnie spożywane wraz z nasionami. Ze względu na coraz większą popularność tego gatunku w wielu krajach (USA, Izrael, Kenia, Włochy) prowadzone są badania nad hodowlą nowych odmian. Mają one na celu uzyskanie lepszej odporności na warunki środowiskowe oraz poprawę smaku, przy równoczesnym zachowaniu oryginalnego kształtu. W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach trwają badania nad uprawą i biologią tego gatunku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI