PARTNER SERWISU

Miechunka peruwiańska, czyli rodzynek brazylijski. Jak uprawiać to warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 18 grudnia 2015 10:32

Miechunka peruwiańska, czyli rodzynek brazylijski. Jak uprawiać to warzywo? Miechunka peruwiańska potocznie nazywana jest rodzynkiem brazylijskim/ fot. shutterstock.com

W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie miechunką peruwiańską. Część jadalną tej rośliny stanowi niewielka, kulista jagoda, która po wysuszeniu może zastąpić rodzynki. Stąd też miechunka potocznie nazywana jest rodzynkiem brazylijskim. Jak efektywnie uprawiać to ciepłolubne warzywo w warunkach klimatycznych Polski?

Owocem miechunki peruwiańskiej jest niewielka, kulista jagoda, która w zależności od odmiany może być żółta, lub pomarańczowa. Wnętrze owocu wypełnia miąższ z drobnymi nasionami. W ofercie firm nasiennych dostępna jest odmiana ‘Golden Berry’ o pomarańczowo-żółtych, drobnych (4-5 g) owocach, które w smaku są słodko-kwaśne.

Warzywo to posiada duże wymagania cieplne, niewielkie spadki temperatury mogą spowodować straty w plonie. Miechunka preferuje gleby gliniasto-piaszczyste, zasobne w próchnicę. Pod uprawę należy wybierać stanowiska osłonięte od wiatru. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych (kg/ha) wynoszą – 50 N, 50-100 P2O5 i 150-250 K2O.

Miechunkę peruwiańską można uprawiać z rozsady przygotowanej pod osłonami na przełomie marzec-kwiecień. Rośliny na miejsce stałe wysadza się pod koniec maja w momencie, gdy zmniejszy się ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków. Z uprawy tego warzywa można uzyskać plon wielkości około 30 t/ha.

Zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu i regularnym nawadnianiu plantacji. Rośliny warto prowadzić przy niewielkich podporach, z uwagi na płożące się pędy. Ściółkowanie uprawy ogranicza rozwój chwastów, a ponadto zabezpiecza owoce przed zabrudzeniami. Miechunka cechuje się odpornością na zarazę ziemniaka.

Zbiór owoców przeprowadza się w sierpniu i wrześniu, aż do jesiennych przymrozków. Miechunka stanowi wartościowy surowiec do wyrobu konfitur i dżemów, a także jej owoce mogą być spożywane w postaci suszonej, lub kandyzowanej. Na większą skalę miechunka uprawiana jest w Chinach, Indiach, oraz w Stanach Zjednoczonych.

WIĘCEJ NA TEMAT

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI