PARTNER SERWISU

Metody uprawy sałaty pod osłonami

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 13 marca 2015 11:28

Metody uprawy sałaty pod osłonami www.shutterstock.com

Pod osłonami uprawiane są różne odmiany botaniczne sałaty, jednak najbardziej rozpowszechniona jest produkcja - sałaty masłowej. Może być uprawiana zarówno w kilku cyklach, jak i w cyklu całorocznym z zastosowaniem nowoczesnych metod produkcji w wełnie mineralnej czy hydroponice.

Sałatę pod osłonami przeważnie uprawia się w gruncie szklarni, bądź w tunelu. W obiektach ogrzewanych sałatę sadzi się od połowy stycznia, natomiast w nieogrzewanych od marca. Terminy letnie są mniej popularne z uwagi na konkurencyjne uprawy polowe. Z kolei w okresie zimowym sałatę należy doświetlać, aby uzyskać główki o wysokiej jakości.

Światło jest podstawowym czynnikiem wpływającym na prawidłowy wzrost i rozwój sałaty. Produkcja rozsady w zależności od warunków świetlnych trwa od 3 do 6 tygodni. Nasiona wysiewa się przeważnie do substratu torfowego umieszczonego w wielodoniczkach, bądź można je przepikować do pierścieni o średnicy 5 cm. Optymalna temperatura kiełkowania i wschodów zawiera się w przedziale 18-20°C. Natomiast po wschodach należy utrzymywać temperaturę 14-16°C w dzień i 10-13°C w nocy. Przykrycie nasion np. agrowłókniną, pozwala utrzymać odpowiednią wilgotność w trakcie uprawy. Nasion otoczkowanych nie należy przykrywać, ponieważ opóźnia to wschody.

Rozsadę sadzi się na zagonach w rozstawie 20 x 20-25 cm w terminie wiosenno-zimowym. W pozostałym okresie zaleca się rozstaw 25 x 30 cm. Szyjka korzeniowa powinna znajdować się nad powierzchnią podłoża. Zbyt płytkie lub głębokie sadzenie skutkuje zniekształceniem główek oraz gniciem wierzchołka wzrostu. Podczas uprawy należy utrzymywać wilgotność względną powietrza na poziomie 80-85 proc. Wysokie zapotrzebowanie na wodę występuje w fazie intensywnego wzrostu oraz tworzenia się główek. Wzbogacenie powietrza w CO2 (późna jesień - wczesna wiosna) przyspiesza wchodzenie w fazę zawiązywania się główek (nawet o 10-14 dni) i przy racjonalnym nawożeniu powoduje wzrost plonu o 40-100 proc.

Zabiegi pielęgnacyjne polegają na systematycznym odchwaszczaniu oraz usuwaniu roślin z objawami porażenia przez choroby m.in. szklistość, oparzelizna liści oraz szara pleśń. Rośliny nawadnia się za pomocą linii kroplujących. Ściółkowanie gleby włókniną polipropylenową zmniejsza zarówno parowanie wody z gleby, jak i zachwaszczenie oraz poprawia znacznie jakość główek. Ponadto ograniczone jest występowanie chorób odglebowych i szkodników zimujących w glebie.

Zbiór przeprowadza się w miarę dorastania sałaty, gdy osiągnie odpowiednią wielkość. Plon główek z 1m2 wynosi blisko 3-6 kg. Sałatę można przechowywać jedynie do 7 dni w temperaturze 0-1°C i wilgotności względnej powietrza 95-98 proc.

W Polsce technologie produkcji takie jak kultury przepływowe (NFT) czy np. sucha hydroponika (sałata umieszczona na pływających tacach), są rzadziej stosowane. Metody te wymagają specjalistycznego wyposażenia, użytkowanego całorocznie, a warunki popytu nie zawsze zachęcają producentów do takiej inwestycji. 

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI