PARTNER SERWISU

Krajowa uprawa rukoli i roszponki wciąż nieznaczna

Autor: Krystyna Zagórska, sadyogrody.pl 09 stycznia 2015 10:08

Krajowa uprawa rukoli i roszponki wciąż nieznaczna fot. shutterstock.com

Krajowa uprawa rukoli i roszponki jest wciąż nieznaczna pomimo, iż zauważa się większe zainteresowanie tymi warzywami wśród konsumentów.

Rokietta siewna, zwana także rukolą (Eruca vesicaria subsp. sativa) oraz roszponka warzywna (Valerianella locusta) należą do mniej znanej grupy warzyw liściowych, a posiadają duże właściwości odżywcze.

Uprawa rukoli i roszponki w polskich warunkach klimatycznych jest łatwa i nie wymaga stosowania specjalnych zabiegów. Gatunki te są wytrzymałe na okresowe spadki temperatur - rukola do -4 st.C, natomiast roszponka nawet do -7st.C. Preferują stanowiska słoneczne lub lekko zacienione. Przy niskiej intensywności światła wydają niższy i późniejszy plon, a ich liście mają mniejszą wartość odżywczą. Najlepiej rosną na glebach żyznych, przepuszczalnych, zasobnych w wodę i składniki pokarmowe. Ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy uprawie nie sprzyjają długo trwające niedobory wody, które mogą powodować przedwczesne zakwitanie roślin lub gorzknienie liści.

Rukolę i roszponkę (z uwagi na krótki okres wegetacji) uprawia się przeważnie z siewu bezpośrednio do gruntu. Nasiona rukoli należy wysiewać wiosną - od końca marca co 2-3 tygodnie do połowy września. Pod osłonami zaleca się wysiew od stycznia (na zbiór wiosenny), w sierpniu i we wrześniu (na zbiór późnojesienny i zimowy). Nasiona roszponki możemy wysiewać od końca lipca do końca sierpnia (jako poplon na zbiór jesienny), we wrześniu (na zbiór zimowy i wczesnowiosenny) oraz na przełomie marca i kwietnia (jako przedplon na zbiór wiosenny). Stosowanie osłon z agrowłókniny lub foli perforowanej przyspiesza i zwiększa plon. W okresie wzrostu rośliny nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wskazane jest jedynie, aby usuwać chwasty oraz spulchniać międzyrzędzia. Zbiór rukoli rozpoczyna się po około 4-6 tygodniach od siewu, natomiast liście roszponki osiągają dojrzałość zbiorczą po około 8-10 tygodniach. Podczas zbioru wycina się przeważnie całe rozety liściowe lub zrywa się poszczególne liście. Wielkość uzyskanego plonu zależy od odmiany, terminu siewu, a także sposobu produkcji. W uprawie z przeznaczeniem na zbiór jesienny plon może być nawet dwukrotnie wyższy w porównaniu do zbioru wiosennego.

Krajowa produkcja rukoli i roszponki jest wciąż nieznaczna pomimo, iż zauważa się  większe zainteresowanie tymi warzywami wśród konsumentów. Liście obu tych gatunków należy spożywać w ciągu kilku dni po zakończeniu zbiorów, gdyż nie nadają się do dłuższego przechowywania. W sprzedaży rukola i roszponka są najczęściej dostępne w postaci pojedynczych liści, rzadziej całych rozet. Ich specyficzny smak sprawia, że znalazły zastosowanie jako dodatek do świeżych sałatek. Największe ilości tych warzyw (w postaci mieszanek świeżych liści) są importowane z krajów Europy Zachodniej, szczególnie z Francji, Niemczech oraz Włoch, gdzie ich uprawa jest bardziej rozpowszechniona.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM