PARTNER SERWISU

Komatsuna – kolejny hit wśród warzyw liściowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 28 października 2015 09:29

Komatsuna – kolejny hit wśród warzyw liściowych Komatsuna zdobyła dużą pupularność w krajach azjatyckich i USA/ fot. evabotanicals.co.uk

Komatsuna należy do grupy mało znanych w naszym kraju warzyw liściastych. Dużą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, oraz USA. Liście komatsuny mogą być spożywane w stanie świeżym – jako składnik sałatek. Czy warzywo to znajdzie również uznanie wśród polskich konsumentów?

Komatsuna stanowi jedno z wartościowych warzyw z rodziny Brassicaceae. Rozety liściowe stanowią źródło witamin i wapnia. Warzywo to najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych oraz zasobnych w próchnicę i składniki pokarmowe. Pod uprawę warto przeznaczać stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru.

Warzywo to korzystnie reaguje na nawożenie organiczne. Przykładowe dawki nawozów mineralnych zawierają się w granicach 100-150 kg/ha N, 150-220 kg/ha K2O, 80-100 kg/ha P2O5. Komatsunę można uprawiać poprzez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu, bądź z rozsady.

Siew wykonuje się drugiej dekadzie kwietnia, w zależności od warunków pogodowych. Możliwy jest wysiew nasion na przełomie lipiec-sierpień, z przeznaczeniem na zbiór jesienny. Rozety liściowe tolerują spadki temperatury do -14 st. C, także mogą być pozostawione zimą w gruncie. Warto jednak zabezpieczyć liście włókniną.

Natomiast przy uprawie komatsuny z rozsady nasiona wysiewa się w marcu, a rozsadę można wysadzać już na miejsce stałe pod koniec kwietnia. Zalecana rozstawa podczas sadzenia wynosi 45 x 25 cm. Niektórzy producenci decydują się także na uprawę tego warzywa pod osłonami.

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do systematycznego odchwaszczania uprawy, oraz nawadniania – w okresach suszy i wysokich temperatur. Komatsuna posiada duże wymagania wodne, w związku z tym wskazane jest dostarczanie odpowiedniej ilości wody, co przyczynia się do zwiększenia masy plonu.

Zbiór przeprowadza się w momencie, gdy rozety osiągną wysokość 20 cm. Pojedyncze liście można zbierać już przy mniejszej wielkości rozet. Liście komatsuny nie nadają się do dłuższego przechowywania. Spożywane są w połączeniu z innymi warzywami liściowymi, bądź po ugotowaniu stanowią dodatek wielu dań.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI