PARTNER SERWISU

Kolorowe rzodkiewki zdobywają coraz większe uznanie konsumentów

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 grudnia 2015 08:45

Kolorowe rzodkiewki zdobywają coraz większe uznanie konsumentów Rzodkiewka należy do grupy chętnie spożywanych warzyw w naszym kraju/ fot. shutterstock.com

Rzodkiewka należy do grupy chętnie spożywanych warzyw w naszym kraju. W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępne są odmiany o różnorodnym kształcie zgrubienia – kulistym, bądź wydłużonym, a także zróżnicowanym wybarwieniu – różowym, białym, czerwonym, fioletowym, a nawet żółtym.

Odmiana ‘Cherry Belle’ przeznaczona jest do uprawy wiosennej i jesiennej zarówno pod osłonami, jak również w gruncie. Tworzy kuliste, jednolicie wybarwione – jaskrawo czerwone zgrubienia. Rzodkiewka ta wykazuje niewielką skłonność do parcenia. Plenną odmianą zalecaną także do uprawy w tunelach i w gruncie jest ‘Karminowa’, która cechuje się dużymi, kulistymi zgrubieniami, o barwie ciemnoczerwonej.

Ciekawą propozycję odmianową stanowi ‘Poloneza’ o czerwonych zgrubieniach, które w dolnej części są białe. Może być uprawiana wczesną wiosną w tunelach foliowych, a także na zbiór jesienny w gruncie. Odmianą szczególnie zalecaną na zbiór wiosenny jest ‘Krakowianka’, która wytwarza również dwubarwne biało-czerwone zgrubienia.

Nowością na rynku jest odmiana ‘Jutrzenka’, wyróżniająca się lekko walcowatymi zgrubieniami, barwy różowej. Przez konsumentów uznawana jest za najłagodniejszą z rzodkiewek, ze względu na delikatny miąższ. Odmiana ta zachowuje dobrą jakość handlową – nie parcieje. Polecana jest do uprawy wczesną wiosną w nieogrzewanych tunelach foliowych, oraz do jesieni w gruncie.

Atrakcyjną odmianą jest także ‘Malaga’, która tworzy średnio duże, kuliste zgrubienia, o dość nietypowej fioletowej barwie skórki i białym miąższu. Dodatkowo rzodkiewka ta cechuje się łagodnym smakiem. Wysiew nasion można przeprowadzać od wczesnej wiosny do końca maja, oraz w okresie jesiennym w sierpniu.

Duże uznanie zdobywają rzodkiewki o białym kolorze skórki. Odmiana ‘Sopel lodu’ wyróżnia się wydłużonymi, białymi zgrubieniami. Przeznaczona jest do uprawy gruntowej w okresie jesiennym. Posiada dość ostry smak, w przeciwieństwie do odmiany biało-kremowej - ‘Śnieżka’. Odmiana ta tworzy kuliste zgrubienia i polecana jest do uprawy w tunelach foliowych i w polu w okresie wiosennym.

‘Zlata’ to odmiana o złoto-żółtej barwie skórki. Tworzy dość duże kuliste zgrubienia. Rzodkiewka ta polecana jest do typowo amatorskiej uprawy, może być sadzona bezpośrednio w polu od wczesnej wiosny, nawet do późnej jesieni. Wyróżnia się dobrą jakością miąższu, który jest soczysty i nie parcieje.

Interesującą propozycję dla konsumentów może stanowić także mieszanka kilku odmian różniących się wybarwieniem zgrubień. W jej skład wchodzą odmiany m.in. ‘Śnieżka’, ‘Tetra Iłówiecka’, ‘Carmen’, czy ‘Helios’. Nasiona tych rzodkiewek można wysiewać z przeznaczeniem na zbiór wiosenny - od marca do końca maja, a także na zbiór w okresie letnim.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI