KE przewiduje spowolnienie wzrostu produkcji i konsumpcji pomidorów



www.fresh-market.pl za freshplaza.com - 04 lutego 2019 12:31


Komisja Europejska oczekuje, że produkcja świeżych pomidorów w UE spadnie. W 2018 roku całkowity wolumen tej produkcji wyniósł 6,9 mln ton. Wielkość ta do 2030 roku ma spaść do 6,7 miliona ton - tak wynika z raportu na temat perspektyw rolniczych UE w latach 2018 - 2030. Dokument ten wskazuje również na to, że konsumpcja tych warzyw na obszarze Unii Europejskiej spadanie z obecnych 14,5 kg na osobę do 13,6 kg - informuje fresh-market.pl powołując się na informacje freshplaza.com.

Pomimo niewielkiego spadku produkcji, KE spodziewa się wzrostu średniej wydajności "dzięki instalacji sztucznego doświetlania w szklarniach i przedłużeniu sezonu w najważniejszych krajach produkujących." 

W ciągu ostatnich dziesięciu lat eksport świeżych pomidorów z Unii Europejskiej malał średnio o 0,3 procent rocznie, głównie w wyniku wprowadzenia rosyjskiego embarga w 2014 roku. Oczekuje się jednak, że do roku 2030 eksport wzrośnie do 200 000 ton. To o 1,6 procent więcej niż średnia z ostatnich pięciu lat.