Kard tylko dla amatorów? Warto postawiać na uprawę warzyw niszowych

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 22 września 2016 09:07

Kard tylko dla amatorów? Warto postawiać na uprawę warzyw niszowych Pod koniec września rozpoczynają się zbiory ogonków liściowych karda/ fot. shutterstock.com

Pod koniec września rozpoczynają się zbiory ogonków liściowych karda – warzywa, które w naszym kraju uprawiane jest przeważnie amatorsko. Z uwagi na cenne właściwości odżywcze i prozdrowotne warzywo to zostało wprowadzone do uprawy w Europie Zachodniej, m.in. we Włoszech, Hiszpanii oraz Francji.

Decydując się na uprawę warto pamiętać, że kard pomimo, iż jest rośliną wieloletnią to użytkowany powinien być w pierwszym roku uprawy. W kolejnych latach plon handlowy jest zdecydowanie niższy, a pozyskiwane ogonki liściowe słabszej jakości.

Warzywo to może być uprawiane poprzez wysiew nasion (kwiecień-maj) bezpośrednio do gruntu, lub z rozsady sadzonej w połowie maja. Kard podobnie jak karczoch, najlepiej rośnie w temperaturze na poziomie około 16-20 st. C. Pod plantacje warto przeznaczać stanowiska w pierwszym roku po oborniku, gleby - średnio zwięzłe gliniaste, żyzne, zasobne w próchnicę, o pH 6,0-7,2. Na słabym podłożu, pod warunkiem odpowiedniego nawożenia i nawadniania, kard również dobrze rośnie, aczkolwiek plon handlowy może być niższy.

Uprawie sprzyjają miejsca słoneczne i nawadniane. Kard toleruje niedostatek wody w podłożu i wysokie temperatury, lecz ogonki liściowe w takich warunkach stają się twardsze. W początkowej fazie wzrostu rośliny należy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu. Dobrym rozwiązaniem jest ściółkowanie plantacji. Zabieg ten ogranicza wzrost chwastów i zapobiega utratom wody z gleby. Ogonki liściowe karda na około 3-4 tygodnie przed zbiorem, powinny zostać poddane zabiegowi bielenia. Dzięki temu są smaczniejsze (bez goryczki).

Zbiory karda, w zależności od sposobu i warunków uprawy, przypadają na koniec września i trwają nawet do późnej jesieni. Wybielone ogonki liściowe mogą być spożywane w podobnej postaci jak seler naciowy lub rabarbar. Z jednej rośliny można przeważnie pozyskać około 20 ogonków liściowych. W niektórych krajach z uwagi na dość wysokie ilości tłuszczu w owocach, kard jest uprawiany jako roślina oleista.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI