Karczoch zwyczajny - co wpływa na efektywność uprawy tego warzywa?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 grudnia 2015 11:03

Karczoch zwyczajny - co wpływa na efektywność uprawy tego warzywa? Zbiór pąków karczocha przeprowadza się przeważnie od połowy lipca do pierwszych przymrozków, gdy są one wyrośnięte, a jednocześnie w pełni zamknięte/ fot. shutterstock.com

Karczoch na dużą skalę produkowany jest w krajach o ciepłym klimacie, m.in. we Włoszech, Francji, Hiszpanii, a także w Stanach Zjednoczonych w Kalifornii. W Polsce warzywo to jest mało popularne, chociaż w naszych warunkach klimatycznych również możliwa jest efektywna uprawa tego gatunku. Cześć jadalną karczocha stanowi dno kwiatowe zamkniętego kwiatostanu. Jadalne mogą być również wybielone ogonki liściowe.

Karczoch należy do grupy warzyw ciepłolubnych. Optymalna temperatura wzrostu mieści się w przedziale 19-25 st. C. Najlepsze efekty uprawy można uzyskać na glebach ciepłych, żyznych, umiarkowanie wilgotnych, zasobnych w próchnicę. Warto wybierać również stanowiska słoneczne i osłonięte od silnych od wiatrów. Karczoch toleruje niewielkie spadki temperatury.

Produkcja karczochów rozmnażanych wegetatywnie (za pomocą sadzonek) umożliwia pewniejsze oraz większe plonowanie - w pierwszym roku prowadzenia uprawy. W tym celu pozyskuje się odrosty korzeniowe z uprawnych roślin. Następnie sadzonki wysadza się na miejsce stałe w drugiej połowie maja - po przymrozkach wiosennych.

Pod osłonami nasiona można wysiewać w pierwszej połowie marca, a gdy minie ryzyko wystąpienia przymrozków rośliny można wysadzać do gruntu. Uprawa tego warzywa zalecana jest w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem (30-40 t/ha). Nawozy mineralne można dostarczać w oparciu analizę gleby, przy czym orientacyjne dawki wynoszą – 80 kg/ha N, 185 kg/ha P2O5, 200 kg/ha K2O. 

Ważnym elementem w produkcji karczocha jest odchwaszczanie oraz nawadnianie uprawy. Niedobór wody w okresie tworzenia plonu (lipiec-sierpień) skutkuje pogorszeniem jego jakości. Istotna jest również ochrona przed szkodnikami, spośród których duże zagrożenie stanowią mszyce. W celu przyspieszenia plonowania zaleca się przerzedzanie, bądź usunięcie pąka głównego.

Zbiór koszyczków przeprowadza się przeważnie w okresie od końca lipca do wystąpienia pierwszych przymrozków. Karczoch traci wartość handlową w momencie rozwarcia łusek. Z uprawy tego gatunku można uzyskać przeciętny plon wielkości około 7-11 t/ha. Aby zachować odpowiednią jakość, pąki po zbiorze powinny zostać schłodzone.

Koszyczki karczocha zwyczajnego po zbiorze można przechowywać przez około 10 dni w temperaturze 0-2 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 95 proc. Warzywo to może być spożywane po obróbce termicznej, bądź w postaci marynowanej – w zależności od upodobań konsumentów. Jadalne są również wybielone ogonki liściowe.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI