PARTNER SERWISU

Kapusta japońska - czy konsumenci docenią to orientalne warzywo liściowe?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 kwietnia 2015 12:02

Kapusta japońska - czy konsumenci docenią to orientalne warzywo liściowe? www.shutterstock.com

Kapusta japońska należy do grupy mało znanych warzyw azjatyckich. Warto zainteresować się uprawą tego gatunku z uwagi dużą wartość odżywczą, łatwą uprawę, a przede wszystkim możliwość wzbogacenia asortymentu warzyw liściowych.

Warzywo to nie wytwarza główek, lecz rozrośnięte rozety liści. W uprawie znane są dwie grupy odmianowe - Mibuna o eliptycznych, całobrzegich blaszkach liściowych oraz Mizuna wyróżniająca silnie powcinanymi, wydłużonymi i zaostrzonymi liśćmi.

Optymalna temperatura wzrostu i rozwoju kapusty japońskiej to 18-20°C. Znosi spadki temperatury do -5°C. Grupa Mibuna jest bardziej wrażliwa na działanie niskich temperatur, u młodych roślin można zaobserwować przedwczesne wybijanie w pędy kwiatostanowe. Kapusta japońska najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, z możliwością cieniowania uprawy w okresie silnych upałów. Preferuje gleby gliniaste, średnio zwięzłe o dużej pojemności wodnej.

Kapusty nie należy uprawiać w monokulturze, a także po innych warzywach z rodziny Brassicaceae. Dobrymi przedplonami jest ogórek i pomidor, a dla późniejszej uprawy - sałata czy szpinak. Przed założeniem plantacji wskazane jest zastosowanie nawozów organicznych. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników chemicznych analizy gleby. Zalecane dawki nawozów to 100-150 kg/ha N, 150-220 kg/ha K2O, 80-100 kg/ha P2O5.

Kapustę japońską uprawia się przeważnie z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Nasiona należy wysiewać (sukcesywnie) w terminie od marca do września. Do zbioru młodych zbieranych stopniowo listków zaleca się rozstaw 10 x 5 cm. W przypadku zbioru młodych rozet 10-15 x 20 cm, natomiast przy uprawie wyrośniętych roślin stosuje się rozstaw 30 x 40 cm. Możliwa jest również uprawa kapusty japońskiej pod osłonami - przyspieszona lub opóźniona.

Zabiegi pielęgnacyjne w trakcie uprawy polegają na regularnym odchwaszczaniu. Istotne jest nawadnianie plantacji, w okresie suszy nawet dwa razy w ciągu dnia. Niedostatek wody wraz z wysokimi temperaturami znacznie hamuje wzrost roślin.

Zbiór całych rozet liściowych można przeprowadzać już po 3-5 tygodniach od siewu. Z kolei stopniowy zbiór pojedynczych liści możliwy jest przez cały okres wegetacji, do nawet 5-6 miesięcy. Mibuna może być przechowywana w temperaturze do 10°C bez utraty jakości do 15 dni, natomiast liście Mizuny w podobnych warunkach tracą turgor i żółkną już po 10 dniach.

Kapusta japońska może stać się interesującym gatunkiem dla producentów warzyw. Liście mibuny czy mizuny doskonale nadają się jako składnik sałatek, można łączyć z innymi warzywami liściowymi tworząc nowe, urozmaicone mieszanki.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI