Kapusta japońska - czy konsumenci docenią to orientalne warzywo liściowe?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 kwietnia 2015 12:02

Kapusta japońska - czy konsumenci docenią to orientalne warzywo liściowe? www.shutterstock.com

Kapusta japońska należy do grupy mało znanych warzyw azjatyckich. Warto zainteresować się uprawą tego gatunku z uwagi dużą wartość odżywczą, łatwą uprawę, a przede wszystkim możliwość wzbogacenia asortymentu warzyw liściowych.

Warzywo to nie wytwarza główek, lecz rozrośnięte rozety liści. W uprawie znane są dwie grupy odmianowe - Mibuna o eliptycznych, całobrzegich blaszkach liściowych oraz Mizuna wyróżniająca silnie powcinanymi, wydłużonymi i zaostrzonymi liśćmi.

Optymalna temperatura wzrostu i rozwoju kapusty japońskiej to 18-20°C. Znosi spadki temperatury do -5°C. Grupa Mibuna jest bardziej wrażliwa na działanie niskich temperatur, u młodych roślin można zaobserwować przedwczesne wybijanie w pędy kwiatostanowe. Kapusta japońska najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, z możliwością cieniowania uprawy w okresie silnych upałów. Preferuje gleby gliniaste, średnio zwięzłe o dużej pojemności wodnej.

Kapusty nie należy uprawiać w monokulturze, a także po innych warzywach z rodziny Brassicaceae. Dobrymi przedplonami jest ogórek i pomidor, a dla późniejszej uprawy - sałata czy szpinak. Przed założeniem plantacji wskazane jest zastosowanie nawozów organicznych. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników chemicznych analizy gleby. Zalecane dawki nawozów to 100-150 kg/ha N, 150-220 kg/ha K2O, 80-100 kg/ha P2O5.

Kapustę japońską uprawia się przeważnie z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Nasiona należy wysiewać (sukcesywnie) w terminie od marca do września. Do zbioru młodych zbieranych stopniowo listków zaleca się rozstaw 10 x 5 cm. W przypadku zbioru młodych rozet 10-15 x 20 cm, natomiast przy uprawie wyrośniętych roślin stosuje się rozstaw 30 x 40 cm. Możliwa jest również uprawa kapusty japońskiej pod osłonami - przyspieszona lub opóźniona.

Zabiegi pielęgnacyjne w trakcie uprawy polegają na regularnym odchwaszczaniu. Istotne jest nawadnianie plantacji, w okresie suszy nawet dwa razy w ciągu dnia. Niedostatek wody wraz z wysokimi temperaturami znacznie hamuje wzrost roślin.

Zbiór całych rozet liściowych można przeprowadzać już po 3-5 tygodniach od siewu. Z kolei stopniowy zbiór pojedynczych liści możliwy jest przez cały okres wegetacji, do nawet 5-6 miesięcy. Mibuna może być przechowywana w temperaturze do 10°C bez utraty jakości do 15 dni, natomiast liście Mizuny w podobnych warunkach tracą turgor i żółkną już po 10 dniach.

Kapusta japońska może stać się interesującym gatunkiem dla producentów warzyw. Liście mibuny czy mizuny doskonale nadają się jako składnik sałatek, można łączyć z innymi warzywami liściowymi tworząc nowe, urozmaicone mieszanki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.