Kapusta gł. biała – przegląd średnio wczesnych odmian

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 marca 2016 16:13

Kapusta gł. biała – przegląd średnio wczesnych odmian Kapusta głowiasta biała należy do podstawowych warzyw w naszym kraju/ fot. shutterstock.com

Kapusta głowiasta biała należy do podstawowych warzyw w naszym kraju. Powodzenie w uprawie tego warzywa zależy między innymi od wyboru odpowiedniej odmiany. Na jakie propozycje warto zwrócić uwagę?

Odmiana Castello F1 charakteryzuje się główkami o masie 1,5-2 kg, a także odpornością na pękanie. Okres wegetacji wynosi około 80 dni. Attraction F1 cechuje się wyrównanymi główkami (2-2,5 kg). Zbiór tej odmiany można przeprowadzać stopniowo, z uwagi na niewielką skłonność pękania. Po zbiorze kapustę można przechowywać do 3-4 miesięcy. W przypadku tej odmiany okres wegetacji to 110 dni. Obie odmiany polecane są do obrotu w sieciach handlowych.

Zarówno na rynek świeżych warzyw, jak i pierwszego kwaszenia zalecana jest Quartz F1 (ok. 90-100 dni wegetacji). Odmiana ta wykazuje małą podatność na pękanie, odporność na fuzariozę kapusty, a także tolerancję na wciornastki. Tworzy zwarte główki, o masie 2,5-5 kg. Przy późniejszych terminach uprawy możliwe jest krótkotrwałe przechowywanie  kapusty.

Nowością na rynku jest kapusta SV3336JB. Główki osiągają średnią masę około 3-5 kg, a w przypadku upraw w mniejszym zagęszczeniu do 6 kg. Wyróżniają się odpornością na fuzariozę kapusty( HR Foc:1). Główki odmiany Tobia F1 posiada dobrą strukturę wewnętrzną, mogą dorastać do 8 kg. Charakteryzują się tolerancją na pękanie (ok. 105 dni wegetacji). Obie odmiany są polecane do letniego kwaszenia, jak i na rynek warzyw świeżych.

Średnio wczesna odmiana Excalibur F1 cechuje się odpornością na Xantomonas campestris. Tworzy średniej wielkości główki, a okres wegetacji wynosi około 81 dni. Odmiana ta może być kierowana na zaopatrzenie rynku warzyw i wczesne kwaszenie. Nowością jest kapusta Casitor F1, która tworzy główki o masie 1,5-3 kg (ok. 90 - 95 dni wegetacji). Odmiana ta wyróżnia się niską podatnością na wciornastki.

Wysoką odporność na wciornastki wykazuje również Rocktor F1. Odmiana ta tworzy wyrównane główki, bez tendencji do przerastania (masa 1,5-2,5 kg). Zalecana jest do bezpośredniego zaopatrzenia rynku. Okres wegetacji wynosi 95 - 100 dni. Cechuje się dużą elastycznością pod względem terminu sadzenia – może być uprawiana w kilku nasadzeniach od wiosny do jesieni.

Wśród producentów znana jest Rinda F1, o dużych główkach, które osiągają masę 4-8 kg. Odmiana ta stanowi surowiec do wczesnego kwaszenia, a także może zaopatrywać rynek świeżych warzyw. Okres wegetacji wynosi około 90 dni. Średnio wczesną odmianą jest Gloria Di Enkhuizen 2 (Sława z Enkhuizen). Nadaje się do bezpośredniego spożycia i kwaszenia. Okres wegetacji od wysadzenia do zbioru wynosi 78-85 dni. Posiada zwarte główki, o niewielkiej skłonności do pękania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI