PARTNER SERWISU

Kapusta choy sum - jak uprawiać to orientalne warzywo w Polsce?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 15 lutego 2016 12:08

Kapusta choy sum - jak uprawiać to orientalne warzywo w Polsce? Kapusta choy sum stanowi interesującą propozycję dla producentów warzyw liściowych/ fot. shutterstock.com

Z południowo-wschodnich rejonów Azji pochodzi wiele oryginalnych warzyw liściowych takich jak pak choy, tatsoi, komatsuna, które stopniowo zdobywają uznanie w naszym kraju. Grupę mało znanych roślin wzbogaca również choy sum. Kapusta ta stanowi interesującą propozycję dla producentów warzyw liściowych. Czy z uprawy tego warzywa w naszych warunkach klimatycznych można osiągnąć dobre wyniki?

Część użytkową choy sum stanowią pędy kwiatostanowe, lecz spożywane mogą być również liście. W uprawie znane są dwie grupy – Tsai Shim o zielonych liściach i pędach kwiatostanowych oraz odmiana Hon Tsai Tai wyróżniająca się zielonymi liśćmi z czerwonymi nerwami i purpurowymi pędami. Uprawa obu odmian na szeroką skalę prowadzona jest w Chinach, skąd warzywo to eksportowane jest do krajów Europy. 

Kapusta choy sum nie posiada zbyt wysokich wymagań cieplnych. Wykazuje podatność na przymrozki, nieco większą odpornością cechują się odmiany typu Hon Tsai Tai o purpurowych pędach. Optymalna temperatura wzrostu mieści się w zakresie 15-25 st. C. Pod uprawę warto przeznaczać gleby zasobne w próchnicę, o pH 6-7. Należy unikać stanowisk po innych warzywach kapustnych, przerwa w uprawie na tym samym polu powinna wynosić co najmniej 4 lata.

W naszych warunkach klimatycznych dobre wyniki można osiągnąć uprawiając kapustę z rozsady. Wysiew nasion wykonuje się pod osłonami (marzec-kwiecień), a następnie młode rośliny można wysadzać pod koniec kwietnia. Następny termin produkcji rozsady przypada w okresie letnim. Możliwa również jest uprawa kapusty choy sum poprzez bezpośredni wysiew nasion do gruntu (lipiec-sierpień). 

W trakcie uprawy wskazane jest spulchnianie międzyrzędzi, usuwanie chwastów oraz nawożenie roślin. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 100-150 kg/ha N, 80-100 kg P2O5, 150-220 kg K20. Na wielkość plonu wpływa również regularne nawadnianie uprawy, ponieważ choy sum jest warzywem o wysokich wymaganiach wodnych. W odpowiednich warunkach plony mogą osiągnąć wielkość do 12 t/ha.

Przy zbiorze jednokrotnym pozyskuje się całą rozetę liści wraz z pędami, również można przeprowadzać zbiór wielokrotny, wycinając wyłącznie pędy. Kapustę choy sum można przechowywać do 3 tygodni w temperaturze 1 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 90-95 proc. Pędy kwiatostanowe tego warzywa stanowią odżywczy komponent sałatek, zaś liście można spożywać po obróbce termicznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI