PARTNER SERWISU

Kapusta chińska jako poplon – czas na sadzenie rozsady

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 10 sierpnia 2016 16:00

Kapusta chińska jako poplon – czas na sadzenie rozsady Pod uprawę warto przeznaczać stanowiska osłonięte od wiatru/ fot. shutterstock.com

Nasiona kapusty chińskiej 'pak choi' na zbiór jesienny wysiewane są do gruntu na przełomie lipca i sierpnia. Z sadzeniem rozsady czekamy do połowy tego miesiąca. Uprawa w tym terminie umożliwia uzyskanie wysokiej, dobrej jakości plonów.

W połowie lata panują bardziej korzystne warunki do uprawy tego warzywa, w porównaniu do terminu wiosennego. Na koniec sierpnia przypada termin uprawy kapusty w tunelach foliowych. Zbiór całych rozet przeprowadza się na przełomie września i października. Aby wydłużyć okres plonowania tego warzywa można wycinać stopniowo pojedyncze  liście.

Kapusta chińska najlepiej rośnie w temperaturze 16-20 st. C. Wymaga gleb żyznych, o dobrej strukturze i zasobnych w próchnicę. Optymalne wartości pH wynoszą 6,5-7,0. Z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy, warzywo to cechuje się wysokim zapotrzebowaniem na wodę, zwłaszcza w fazie formowania rozet. Pod uprawę warto przeznaczać stanowiska osłonięte od wiatru, lub lekko zacienione.

Nawozy fosforowe (orientacyjne dawki - 80-100 kg/ha P2O5) i potas (15–220 kg/ha K20), należy dostarczać przed sadzeniem rozsady. Podobnie jak azot - 1/3 z dawki 100-150 kg/ha N, następną część po wysadzeniu roślin, a resztę 3-4 tygodnie później. Nawożenie mineralne powinno być prowadzone na podstawie analiz gleby. Kapusta korzystnie reaguje na obornik, który najlepiej zastosować jesienią, przed zaplanowanym terminem uprawy.

Dla kapusty chińskiej 'pak choi' nieodpowiednimi przedplonami są warzywa z rodziny kapustowatych,  ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób czy szkodników. Sadzenie rozsady (na tym samym stanowisku) jest niewskazane przez okres co najmniej 3-4 lat. Podczas uprawy należy pamiętać o regularnym usuwaniu chwastów, w tym przede wszystkim kapustnych, oraz nawadnianiu w okresach suszy.

Wśród producentów znane są dwie grupy odmian kapusty chińskiej 'pak choi', czyli odmiany białoogonkowe (do białoseledynowych), a także  typ o zielonych ogonkach, które są znacznie szersze u nasady, a blaszki liściowe - jaśniejsze i bardziej zaokrąglone. Uprawa tego warzywa rozpowszechniona jest w krajach, takich jak Chiny, Japonia, Filipiny oraz w Wietnam.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI