Kapusta chińska - jak uprawiać to mniej znane warzywo?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 17 lipca 2015 08:07

Kapusta chińska - jak uprawiać to mniej znane warzywo? www.shutterstock.com

Kapusta chińska znana również jako pak choy, czy paksoy zdobywa coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów. Kapusta ta może być spożywana w całości, lecz najsmaczniejsze są jej ogonki liściowe. Największe światowe ośrodki produkcyjne tego warzywa zlokalizowane są obecnie w Chinach, Wietnamie, a także na Filipinach.

Uprawiane są dwa typy kapusty chińskiej – wyróżniające się zabarwieniem ogonków. Odmiany białoogonkowe, m.in. ‘Pak Choy White’, ‘Canton Pak Choi’, posiadają ciemnozielone blaszki liściowe, lekko zawinięte na brzegach. Natomiast odmiany zielonoogonkowe, np. ‘Pak Choy Green’, czy ‘Green Fortune’ są u nasady szersze niż białoogonkowe, a ich blaszki liściowe są jaśniejsze i zaokrąglone.

Optymalna temperatura wzrostu i rozwoju mieści się w zakresie 13-16 st. C. Kapusta chińska toleruje okresowe spadki temperatury poniżej 10 st. C. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, bądź lekko zacienionych i osłoniętych od wiatru. Wymaga gleb żyznych, zasobnych w próchnicę, o dużej pojemności wodnej. Odczyn gleby powinien wynosić 6,5-7,0.

Uprawę kapusty chińskiej zaleca się w pierwszym roku po oborniku. Azot stosuje się w dawce 100-150 kg/ha N, przy czym 1/3 tej ilości dostarcza się do gleby przed rozpoczęciem uprawy, zaś pozostałą część 2-krotnie, co 3-4 tygodnie. Nawozy fosforowe i potasowe stosuje się przed rozpoczęciem uprawy w dawkach: 80-100 kg/ha P2O5, 150-220 kg/ha K2O oraz 100 kg CaO.

Kapusty chińskiej nie należy sadzić po innych warzywach z rodziny Brassicaceae, przerwa w uprawie na tym samym stanowisku powinna wynosić co najmniej 4 lata.

Z uwagi na korzystniejsze warunki klimatyczne zalecany jest jesienny termin uprawy. Warzywo to można uprawiać z siewu bezpośredniego, bądź z rozsady. Nasiona na zbiór jesienny wysiewa się w połowie lipca, a rozsadę wysadza się na miejsce stałe do połowy sierpnia w rozstawie 25 x 25 cm.

Podstawowym zabiegiem w uprawie jest spulchnianie międzyrzędzi, nawożenie pogłówne, a także odchwaszczanie. Nawadnianie plantacji jest szczególnie wskazane w okresie intensywnego wzrostu (formowania rozet). Warzywo to posiada krótki okres wegetacji, dlatego w zależności od odmiany zbiór można rozpocząć już po 4 tygodniach od wysadzenia rozsady.

Zbiór kapusty chińskiej z uprawy późnej przypada na przełom września i października. Wycina się rozety o średnicy powyżej 5 cm (masa 200 g). Opóźnienie zbioru o około 7-10 dni stwarza możliwość uzyskania większych rozet kapusty (500-700 g). Jednak nie należy nadmiernie opóźniać terminu zbioru, gdyż przejrzałe rośliny zwykle gorzej się przechowują – rozety gniją, a ogonki pękają.

Kapusta chińska można przechowywać przez okres 3-4 tygodni w temperaturze 0 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 90-95 proc. Okres przechowywania można wydłużyć w warunkach kontrolowanej atmosfery. Dobre rezultaty można uzyskać również poprzez pakowanie rozet w woreczki polietylenowe z mikroperforacją.

Liście i ogonki kapusty chińskiej mogą być spożywane w stanie świeżym – jako składnik sałatek, bądź po obróbce termicznej – smażenia, zapiekania lub gotowana. Liście również można poddać krótkotrwałemu kwaszeniu.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI