Jesienna uprawa czosnku - jak uzyskać dobre plony?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 października 2015 10:09

Jesienna uprawa czosnku - jak uzyskać dobre plony? Zbiór czosnku z uprawy jesiennej przeprowadza się w lipcu/ fot. shutterstock.com

Czosnek uprawia się w różnych rejonach naszego kraju, jednak nie w dość dużych ilościach. Krajowa produkcja nie pokrywa w całości zapotrzebowania na to warzywo, przez co czosnek jest importowany do Polski z innych krajów. Zainteresowanie produkcją towarową czosnku powinno wzrosnąć - zarówno odmian przeznaczonych do spożycia w stanie świeżym, jak również kierowanych dla przemysłu.


Do uprawy ozimej z sadzenia jesiennego polecane są odmiany tzw. strzałkujące (wytwarzające pęd kwiatostanowy). Z produkcji takich odmian można uzyskać wyższy plon. Jednak w porównaniu do odmian wiosennych gorzej się one przechowują. Do uprawy z jesiennego sadzenia polecane są odmiany - ‘Arkus’, ‘Ceves’, ‘Harnaś’, ‘Huzar’, ‘Mega’, ‘Orlik’, ‘Zawart’, a także  ‘Ornak’.

Warzywo to dobrze rośnie i plonuje na glebach ciepłych, próchnicznych i przepuszczalnych, o pH 6,5-7,5. Czosnek korzystnie reaguje na nawożenie obornikiem (30-40 t/ha). Orientacyjne dawki nawozów mineralnych wynoszą 90 kg/ha N, 80 kg/ha P2O5 i 150 kg/ha K2O. Nie należy uprawiać czosnku na tym samym stanowisku po sobie, ani po innych warzywach cebulowych.

Powodzenie uprawy zależy od użycia dobrego materiału rozmnożeniowego. Ważne jest, aby główki czosnku pochodziły z wiadomego źródła. Do sadzenia należy przeznaczyć duże, bądź średnie ząbki. Termin uprawy przypada na koniec września do połowy października. Z uprawy jesiennej można uzyskać dorodniejsze, o regularnym kształcie główki oraz większy plon ogólny.

Czosnek posiada duże wymagania wodne - podczas suszy plantację trzeba nawadniać. Pielęgnacja polega na spulchnianiu gleby, oraz wycinaniu pędów kwiatostanowych. Czosnek jest wrażliwy na zachwaszczenie. Poprzez ściółkowanie ogranicza się rozwój chwastów, jak również zabieg ten poprawia stosunki powietrzno-wodne.

Zagrożeniem na plantacji czosnku mogą być choroby, tj. zgorzel siewek, biała zgnilizna, szara pleśń, alternarioza, mączniak rzekomy, zgnilizna twardzikowa, a także szkodniki, m.in. – śmietka cebulanka, wciornastki, niszczyk zjadliwy, wgryzka szczypiorka, mszyce i szkodniki glebowe.

Zbiór czosnku z uprawy jesiennej przeprowadza się zazwyczaj w lipcu. Warzywo to w fazie dojrzałości zbiorczej powinno posiadać twarde główki, osłonięte 3-5 łuskami okrywającymi o barwie pergaminowej. Czosnek należy poddać dosuszaniu na polu (przez około 10 dni).

Do pierwszego wyboru przeznacza się całe, twarde główki, o średnicy powyżej 3 cm, pokryte całkowicie łuską. Ponadto powinny być one wyrównane pod względem zabarwienia i kształtu. Z uprawy można uzyskać plon wielkości 10-15 t/ha. Czosnek można przechowywać w przechowalniach, bądź w chłodniach w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 60-70 proc.

Czosnek jest warzywem o różnorodnym znaczeniu - może być wykorzystywany jako surowiec do przemysłu przetwórczego, m.in. do suszenia, marynowania, kiszenia, dla przemysłu farmaceutycznego, bądź spożywczego - bezpośrednio do spożycia. Dlatego produkcja czosnku powinna być w większym stopniu rozpowszechniona na terenie naszego kraju.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI