PARTNER SERWISU

Jarmuż - warzywo sezonu zimowego

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 09 lutego 2015 11:56

Jarmuż - warzywo sezonu zimowego fot. shutterstock.com

Jarmuż "Brassica oleracea var. sabellica" pozostawiony w miejscu uprawy na zimę wytwarza  wczesną wiosną młode, silnie ulistnione pędy stanowiące jedno z pierwszych warzyw gruntowych. Duża popularność tej rośliny oprócz wysokich walorów odżywczych wynika przede wszystkim z łatwości uprawy.

Jarmuż ma najmniejsze wymagania klimatyczne spośród wszystkich roślin kapustnych. Znosi duże spadki temperatury, przy czym odmiany nisko rosnące są bardziej odporne na mróz. Najlepiej rośnie w temperaturach umiarkowanych, na stanowiskach słonecznych. Preferuje gleby wilgotne, piaszczysto-gliniaste o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,5-7,0).

Jarmuż można sadzić jako poplon po wczesnych warzywach np. ziemniakach, marchwi, sałacie, szpinaku lub cebuli dymki. Zaleca się uprawę w drugim, a nawet trzecim roku po oborniku, natomiast na glebach słabszych - w pierwszym roku. Jarmużu nie należy sadzić po roślinach z rodziny Brassicaceae, przerwa w uprawie powinna wynosić co najmniej 4 lata. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych: 150 kg/ha N, 120 kg/ha P2O5 i 260 kg/ha K20.

Jarmuż najczęściej jest uprawiany na zbiór jesienno-zimowy. Nasiona do gruntu należy wysiać na początku sierpnia. Rozsadę wysadza się po około 5-6 tygodniach (najpóźniej do połowy września). Odmiany niskie można sadzić gęściej, w rozstawie 40-50x40 cm, natomiast dla silnie rosnących zaleca się rozstaw 50-60x50 cm. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne polegają na spulchnianiu międzyrzędzi, odchwaszczaniu oraz nawadnianiu. Jarmuż jest warzywem dość odpornym na choroby i szkodniki.

Odmiany jarmużu różnią się wysokością, wybarwieniem liści oraz stopniem ich kędzierzawości. W zależności od wysokości łodyg są odmiany niskie do 20 cm, średnio wysokie  20-70 cm oraz wysokie osiągające ponad 70 cm. Do uprawy polecana jest odmiana Winterbor F1 - średnio wysoka, o ciemnozielonych, silnie kędzierzawych liściach. Natomiast silnie rosnąca odmiana Redbor F1 posiada średnio kędzierzawe, fioletowo-zielone liście.

Zbiór jarmużu przypada na okres od pierwszych mrozów do momentu wyrastania pędów kwiatostanowych. Po przemarznięciu liście mają lepszą jakość handlową, są delikatniejsze i mają lepszy smak. Jarmuż nie nadaje się do dłuższego przechowywania. W temperaturze 0-1 st.C i wilgotności względnej powietrza 90-95 proc. może być przechowywany najwyżej do 4 tygodni.

Plon całkowity jarmużu w zależności od odmiany i warunków uprawy wynosi 50-90 t/ha, natomiast plon liści 35-48 t/ha. Największe powierzchnie uprawy znajdują się w krajach Europy Zachodniej, USA oraz Japonii. W Polsce warto powszechniej uprawiać to warzywo, ze względu na wysokie właściwości odżywcze oraz możliwość wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw w okresie zimowym. Liście jarmużu przeznaczone są również do przetwórstwa m.in. do mrożenia lub konserwowania.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI