PARTNER SERWISU

Jarmuż - warzywo sezonu zimowego

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 09 lutego 2015 11:56

Jarmuż - warzywo sezonu zimowego fot. shutterstock.com

Jarmuż "Brassica oleracea var. sabellica" pozostawiony w miejscu uprawy na zimę wytwarza  wczesną wiosną młode, silnie ulistnione pędy stanowiące jedno z pierwszych warzyw gruntowych. Duża popularność tej rośliny oprócz wysokich walorów odżywczych wynika przede wszystkim z łatwości uprawy.

Jarmuż ma najmniejsze wymagania klimatyczne spośród wszystkich roślin kapustnych. Znosi duże spadki temperatury, przy czym odmiany nisko rosnące są bardziej odporne na mróz. Najlepiej rośnie w temperaturach umiarkowanych, na stanowiskach słonecznych. Preferuje gleby wilgotne, piaszczysto-gliniaste o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,5-7,0).

Jarmuż można sadzić jako poplon po wczesnych warzywach np. ziemniakach, marchwi, sałacie, szpinaku lub cebuli dymki. Zaleca się uprawę w drugim, a nawet trzecim roku po oborniku, natomiast na glebach słabszych - w pierwszym roku. Jarmużu nie należy sadzić po roślinach z rodziny Brassicaceae, przerwa w uprawie powinna wynosić co najmniej 4 lata. Orientacyjne dawki nawozów mineralnych: 150 kg/ha N, 120 kg/ha P2O5 i 260 kg/ha K20.

Jarmuż najczęściej jest uprawiany na zbiór jesienno-zimowy. Nasiona do gruntu należy wysiać na początku sierpnia. Rozsadę wysadza się po około 5-6 tygodniach (najpóźniej do połowy września). Odmiany niskie można sadzić gęściej, w rozstawie 40-50x40 cm, natomiast dla silnie rosnących zaleca się rozstaw 50-60x50 cm. Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne polegają na spulchnianiu międzyrzędzi, odchwaszczaniu oraz nawadnianiu. Jarmuż jest warzywem dość odpornym na choroby i szkodniki.

Odmiany jarmużu różnią się wysokością, wybarwieniem liści oraz stopniem ich kędzierzawości. W zależności od wysokości łodyg są odmiany niskie do 20 cm, średnio wysokie  20-70 cm oraz wysokie osiągające ponad 70 cm. Do uprawy polecana jest odmiana Winterbor F1 - średnio wysoka, o ciemnozielonych, silnie kędzierzawych liściach. Natomiast silnie rosnąca odmiana Redbor F1 posiada średnio kędzierzawe, fioletowo-zielone liście.

Zbiór jarmużu przypada na okres od pierwszych mrozów do momentu wyrastania pędów kwiatostanowych. Po przemarznięciu liście mają lepszą jakość handlową, są delikatniejsze i mają lepszy smak. Jarmuż nie nadaje się do dłuższego przechowywania. W temperaturze 0-1 st.C i wilgotności względnej powietrza 90-95 proc. może być przechowywany najwyżej do 4 tygodni.

Plon całkowity jarmużu w zależności od odmiany i warunków uprawy wynosi 50-90 t/ha, natomiast plon liści 35-48 t/ha. Największe powierzchnie uprawy znajdują się w krajach Europy Zachodniej, USA oraz Japonii. W Polsce warto powszechniej uprawiać to warzywo, ze względu na wysokie właściwości odżywcze oraz możliwość wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw w okresie zimowym. Liście jarmużu przeznaczone są również do przetwórstwa m.in. do mrożenia lub konserwowania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI