Jakie są przewidywania trwałości przechowalniczej warzyw w obecnym sezonie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 06 października 2015 15:23

Jakie są przewidywania trwałości przechowalniczej warzyw w obecnym sezonie? Wysoka temperatura i brak opadów może spowodować skrócenie okresu wegetacji i szybsze dojrzewanie cebul/ fot. shutterstock.com

- W okresie przechowywania warzyw straty w wyniku zachodzących procesów życiowych w ciągu 1 miesiąca, w zależności od technologii przechowalniczych to 0,5 do 1 proc. Straty wskutek porażenia przez patogeny mogą wynosić 0-50 proc., w wyniku wyrastania szczypioru u cebuli 0-25 proc., a w skutek przygotowania warzyw do obrotu i sprzedaży osiągają 20 proc. – mówił prof. dr hab. Franciszek Adamicki, podczas Dnia Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Czynniki przedzbiorcze to przede wszystkim wpływające na przechowywanie oraz na jakość, czyli odmiana, zmianowanie, warunki glebowe, nawożenie, warunki atmosferyczne, ochrona roślin, opryskiwanie hydrazydem maleinowym – powiedział profesor Adamicki. Dodał, że odmiana ma zasadnicze znaczenie, gdyż dostępnych jest wiele odmian przeznaczonych wyłącznie do przechowywania, niektóre zaś nadają się do kwaszenia, bądź na rynek warzyw świeżych.

- Do przechowywania nieprzydatne są cebule niedojrzałe, z grubą szyjką, co często jest wynikiem opóźnienia terminu siewu po 20 kwietnia. Występująca susza spowodowała ograniczenie wzrostu i rozwoju warzyw, może mieć to istotny wpływ nie tylko na wysokość uzyskanych plonów, ale również na jakość i trwałość przechowalniczą. Wysoka temperatura i brak opadów może spowodować skrócenie okresu wegetacji i szybsze dojrzewanie cebul. Taka cebula będzie miała znacznie gorszą trwałość przechowalniczą – mówił prelegent.

Według profesora Adamickiego dobry efekt działania hydrazydu maleinowego (preparat Fazor 80 SG), można uzyskać poprzez zastosowanie tego środka w fazie podobne dojrzałości, gdy cebule nie są porażone mączniakiem rzekomym. - Przechowywanie takiej cebuli konieczne jest w jak najlepszych warunkach, temperatura 0-1 st. C i wilgotności względna 70-75 proc. Przy przechowywaniu w wyższej temperaturze i wilgotności należy spodziewać się szybszego wyrastania w szczypior, a także większego porażenia przez choroby przechowalnicze – zaznaczył ekspert.

- Występujące okresy suszy, szczególnie na początku okresu wegetacji w przypadku warzyw korzeniowych, kierowanych do przechowywania, tj. marchew, pietruszka, burak ćwikłowy nie mają dużego wpływu na ich trwałość przechowalniczą. Główny przyrost masy korzeni następuje w okresie wrzesień-październik i w tym czasie powinny być warunki sprzyjające wzrostowi korzeni – dodał.

Marchew można przechowywać przez okres 8-10 miesięcy, w temperaturze 0-1 st. C, przy wilgotności względnej powietrza na poziomie 95-98 proc., skład gazowy atmosfery 3-4 proc. CO2 : 2-3 proc. O2.

- Zbiór warzyw kapustowatych (kapusta gł. biała, kapusta gł. czerwona, kapusta włoska) do przechowywania rozpoczyna się w końcu października lub na początku listopada. Kapustę pekińską przeznaczoną do długiego przechowywania uprawia się jako poplon po warzywach schodzących z pola w pierwszej połowie lipca – mówił prelegent.

Zaznaczył, że okresy suszy podczas wegetacji roślin kapustowatych mogą utrudnić pobieranie niektórych składników pokarmowych (szczególnie wapnia) i powodować znaczne uszkodzenia fizjologiczne tzw. „tipburn”, czyli zamieranie liści wewnętrznych. - W okresie przechowywania może dochodzić do wtórnego porażenia liści przez bakterie, co prowadzi do zagniwania całych główek –powiedział prof. Adamicki.

Optymalne warunki przechowywania kapusty pekińskiej -temperatura 0-3 st. C i wilgotność względna powietrza na poziomie 95 proc. Skład gazowy atmosfery 1,0-2,5 proc. CO2 : 1,0-2,0-3,0 proc. O2. W takich warunkach główki kapusty pekińskiej można przechowywać przez okres 3-5 miesięcy.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI