Jakie odmiany jarmużu są najczęściej wybierane do uprawy za zbiór zimowy?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 04 lutego 2016 16:17

Jakie odmiany jarmużu są najczęściej wybierane do uprawy za zbiór zimowy? Jarmuż uznawany to jedno z najbardziej wartościowych warzyw/ fot. shutterstock.com

Jarmuż uznawany to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Na szeroką skalę produkcja tego warzywa prowadzona jest w północno-zachodniej Europie, w Japonii oraz w Stanach Zjednoczonych. W Polsce jarmuż uprawiany jest w szczególności na zbiór późno jesienny i zimowy. Na jakie odmiany warto postawić przy produkcji tego warzywa?

Jarmuż posiada najmniejsze wymagania klimatyczne spośród powszechnie uprawianych w naszym kraju warzyw kapustnych. Z uwagi na dużą mrozoodporność może zimować w gruncie i być użytkowany, aż do wiosny (marzec). W zależności od wyboru odmiany, blaszka liściowa jarmużu może być mniej lub bardziej kędzierzawa, o barwie ciemnozielonej do fioletowo-brunatnej.

Ciekawą propozycją w szczególności na zbiór w okresie letnio-jesiennym jest Reflex F1. Odmiana ta również może być uprawiana z przeznaczeniem na zbiór zimowy. Z uprawy można uzyskać plon karbowanych ciemno zielonych liści o drobnym unerwieniu. Odmiana ta przydatna jest do wielokrotnego zbioru ręcznego, na potrzeby zamrażalnictwa, ale także dla zapotrzebowania rynku świeżych warzyw.

Do zbiorów letnio jesiennych również polecana jest odmiana - Winterbor F1 (pokrój średnio wysoki), o niebiesko zielonych, silnie karbowanych liściach. Odmiana ta cechuje się przeciętną tolerancją na mróz. W trakcie nie dużych spadków temperatury zbiór można przeprowadzać w okresie zimy - od listopada do marca. Odmiana Winterbor F1 stanowi pożądany surowiec przede wszystkim dla zamrażalnictwa.

Z kolei uprawa jarmużu Redbor F1 możliwa jest przez cały sezon wegetacyjny, z przeznaczeniem na wielokrotny zbiór liści. Odmiana ta cechuje się fioletowo zielonkawym wybarwieniem liści, które nadają się do bezpośredniej konsumpcji, a także do mrożenia. Atrakcyjne liście znajdują również szerokie zastosowanie do dekoracji potraw, a nawet kompozycji kwiatowych.

W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępna jest odmiana Starbor F1, w głównej mierze rekomendowana do zbioru kombajnowego. Odmiana ta posiada niski pokrój o liściach ciemno-zielonych i drobnym unerwieniu. Przede wszystkim zalecana jest na świeży rynek oraz dla przetwórstwa spożywczego.

Spadki temperatury do -15 st. C to tolerują odmiany o pokroju niskim ‘Kapral’ i wysokim (60-80 cm) - ‘Kadet’. Obie odmiany wytwarzają liście ciemnozielone, silnie kędzierzawe. Nieco słabszą mrozoodporność posiada odmiana Vitessa, o pokroju średnio wysokim i jasno zielonych mocno kędzierzawych liściach. Termin zbioru tych odmian przypada na okres listopad –marzec.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI