PARTNER SERWISU

Jakie odmiany jarmużu są najczęściej wybierane do uprawy za zbiór zimowy?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 04 lutego 2016 16:17

Jakie odmiany jarmużu są najczęściej wybierane do uprawy za zbiór zimowy? Jarmuż uznawany to jedno z najbardziej wartościowych warzyw/ fot. shutterstock.com

Jarmuż uznawany to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Na szeroką skalę produkcja tego warzywa prowadzona jest w północno-zachodniej Europie, w Japonii oraz w Stanach Zjednoczonych. W Polsce jarmuż uprawiany jest w szczególności na zbiór późno jesienny i zimowy. Na jakie odmiany warto postawić przy produkcji tego warzywa?

Jarmuż posiada najmniejsze wymagania klimatyczne spośród powszechnie uprawianych w naszym kraju warzyw kapustnych. Z uwagi na dużą mrozoodporność może zimować w gruncie i być użytkowany, aż do wiosny (marzec). W zależności od wyboru odmiany, blaszka liściowa jarmużu może być mniej lub bardziej kędzierzawa, o barwie ciemnozielonej do fioletowo-brunatnej.

Ciekawą propozycją w szczególności na zbiór w okresie letnio-jesiennym jest Reflex F1. Odmiana ta również może być uprawiana z przeznaczeniem na zbiór zimowy. Z uprawy można uzyskać plon karbowanych ciemno zielonych liści o drobnym unerwieniu. Odmiana ta przydatna jest do wielokrotnego zbioru ręcznego, na potrzeby zamrażalnictwa, ale także dla zapotrzebowania rynku świeżych warzyw.

Do zbiorów letnio jesiennych również polecana jest odmiana - Winterbor F1 (pokrój średnio wysoki), o niebiesko zielonych, silnie karbowanych liściach. Odmiana ta cechuje się przeciętną tolerancją na mróz. W trakcie nie dużych spadków temperatury zbiór można przeprowadzać w okresie zimy - od listopada do marca. Odmiana Winterbor F1 stanowi pożądany surowiec przede wszystkim dla zamrażalnictwa.

Z kolei uprawa jarmużu Redbor F1 możliwa jest przez cały sezon wegetacyjny, z przeznaczeniem na wielokrotny zbiór liści. Odmiana ta cechuje się fioletowo zielonkawym wybarwieniem liści, które nadają się do bezpośredniej konsumpcji, a także do mrożenia. Atrakcyjne liście znajdują również szerokie zastosowanie do dekoracji potraw, a nawet kompozycji kwiatowych.

W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępna jest odmiana Starbor F1, w głównej mierze rekomendowana do zbioru kombajnowego. Odmiana ta posiada niski pokrój o liściach ciemno-zielonych i drobnym unerwieniu. Przede wszystkim zalecana jest na świeży rynek oraz dla przetwórstwa spożywczego.

Spadki temperatury do -15 st. C to tolerują odmiany o pokroju niskim ‘Kapral’ i wysokim (60-80 cm) - ‘Kadet’. Obie odmiany wytwarzają liście ciemnozielone, silnie kędzierzawe. Nieco słabszą mrozoodporność posiada odmiana Vitessa, o pokroju średnio wysokim i jasno zielonych mocno kędzierzawych liściach. Termin zbioru tych odmian przypada na okres listopad –marzec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI