Jak uzyskać dobre wyniki z uprawy fasolnika chińskiego w Polsce?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 02 lutego 2016 15:06

Jak uzyskać dobre wyniki z uprawy fasolnika chińskiego w Polsce? Strąki fasolnika oceniane są jako smaczniejsze od fasoli szparagowej/ fot. shutterstock.com

Fasolnik chiński należy do grupy warzyw wybitnie ciepłolubnych. Dlatego w warunkach klimatycznych Polski najbardziej opłacalna staje się uprawa pod osłonami. Przez konsumentów strąki fasolnika oceniane są jako smaczniejsze od fasoli szparagowej.

W ofertach firm handlowo-nasiennych dostępne są odmiany tyczne fasolnika, a także karłowe (pokrój krzaczasty). W przypadku uprawy odmian tycznych strąki mogą osiągać długość nawet ponad 100 cm, zaś formy karłowe przeważnie osiągają do 30 cm długości. W zależności od doboru odmiany strąki są barwy żółtozielonej, purpurowej, bądź ciemnoczerwonej.

Fasolnik chiński cechuje się znacznie wyższymi wymaganiami termicznymi niż fasola zwykła. Nie toleruje niskiej temperatury. Dla szybkiego wzrostu i dobrego plonowania niezbędna jest intensywne nasłonecznienie. Pod uprawę tego warzywa warto przeznaczać gleby żyzne i zasobne w próchnicę, gliniasto-piaszczyste, o odczynie obojętnym, bądź lekko kwaśnym. Orientacyjne dawki nawozów wynoszą (kg/ha) 30-50 kg N, 70-90 kg P2O5, 80-120 kg K2O.

Aby osiągnąć dobre wyniki z uprawy tego warzywa w naszych warunkach klimatycznych, warto postawić na produkcję pod osłonami. Wysiew nasion przeprowadza się na ogół z początkiem maja. Przyspieszenie plonowania o około 2 tygodnie umożliwia uprawa fasolnika z rozsady. Zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do odchwaszczania, nawożenia i nawadniania plantacji, a także ochronie przed chorobami i szkodnikami (przędziorki, mszyce).

Zbiór strąków fasolnika chińskiego przeprowadza się sukcesywnie w miarę ich dorastania (lipiec), aż do pierwszych przymrozków. Z jednej rośliny można zebrać około 40 strąków. Część użytkową fasolnika należy przeznaczać do bezpośredniej sprzedaży lub spożycia, gdyż okres przechowywania tego warzywa wynosi jedynie 7-10 dni w warunkach obniżonej temperatury.

Fasolnik chiński nie zdobył większego zainteresowania wśród polskich producentów. Największe ośrodki produkcyjne tego warzywa zlokalizowane są w Chinach i Tajlandii, gdzie fasolnik cieszy się dużym uznaniem. W krajach europejskich m.in. w Holandii i Francji warzywo to uprawiane jest pod osłonami. Strąki fasolnika można spożywać na surowo, bądź po obróbce termicznej. Ciekawą propozycję dla konsumentów stanowią również w postaci marynowanej i suszonej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.