PARTNER SERWISU

Jak uniknąć strat w trakcie długiego przechowywania kapusty głowiastej białej?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 października 2015 09:41

Jak uniknąć strat w trakcie długiego przechowywania kapusty głowiastej białej? Kapustę w KA można przechowywać przez okres 8 miesięcy/ fot. shutterstock.com

Kapusta gł. biała dominuje w uprawie warzyw kapustnych w naszym kraju. Warzywo to dobrze się przechowuje, dzięki temu może być spożywane w stanie świeżym przez cały rok. Zbiór główek kapusty kierowanej do przechowywania przeprowadza się zwykle pod koniec października, lub na początku listopada - w zależności od odmiany.

Kapusta jest warzywem dość wytrzymałym na przymrozki, jednak spadek temperatury poniżej -5 st. C wpływa na pogorszenie trwałości główek. W trakcie zbioru należy unikać uszkodzeń (obijania) kapusty, gdyż zwiększa się ich podatność na gnicie, a także rozwój patogenów w trakcie długotrwałego przechowywania.

Do przechowywania przeznacza się odmiany późne kapusty, m.in. Amager Kurzstrunkig, Kalina F1, Kamienna Głowa, Langedijker Bewaar, Biała Szarada F1, lub Jowita F1. Na rynek świeżych warzyw powinny być dostarczane główki średniej wielkości (1-2 kg). Z kolei przetwórstwo wymaga główek większych, o masie 3-5 kg.

Główki kapusty w momencie zbioru powinny być dobrze wykształcone – twarde i zbite. Do przechowywania nadają się odmiany bez skłonności do przedwczesnego pękania. Główki niedojrzałe podczas długiego składowania wykazują tendencję do utraty turgoru, zaś przejrzałe są w większym stopniu podatne na choroby i gnicie.

Po wycięciu kapusty należy usunąć zbędne liście okrywające. Główki składa się do skrzyniopalet, w których będą przeniesione do komór chłodniczych. W celu przedłużenia okresu przechowywania, po zbiorze należy schłodzić główki. Kapusta jest wrażliwa na etylen, który nawet w niewielkim stężeniu powoduje żółknięcie liści.

Dobre wyniki uzyskuje się podczas przechowywania kapusty w chłodni. W trakcie składowania zaleca się utrzymywanie temperatury na poziomie 0 st. C i wilgotności względnej powietrza w zakresie 90-95 proc. W komorze chłodniczej skrzyniopalety należy rozmieścić w taki sposób, aby zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza.

Obecnie znaczna część producentów przechowuje kapustą w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Stosuje się standardowy skład gazowy atmosfery 5 proc. CO2 i 2,5 proc. O2. W takich warunkach główki można składować przez okres blisko 8 miesięcy. W trakcie przechowywania należy regularnie kontrolować parametry.

Kapusta gł. biała przechowywana w chłodniach z kontrolowaną atmosferą przez dłuższy okres zachowuje świeży wygląd, a także w mniejszym stopniu porażana jest przez choroby. Ponadto na skutek takiego przechowywania odnotowuje się wolniejsze tempo obniżania zawartości chlorofilu w liściach kapusty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI