PARTNER SERWISU

Jak rozwija się produkcja warzyw pod osłonami?

Autor: Wioleta Sobczak, www.sadyogrody.pl 21 lipca 2015 10:19

Jak rozwija się produkcja warzyw pod osłonami? fot. shutterstock.com

Produkcja papryki uprawianej pod osłonami zlokalizowana jest w głównej mierze w południowej części województwa mazowieckiego, w powiatach przysuskim, radomskim i białobrzeskim z których pochodzi ponad 85 proc. krajowej produkcji papryki. Corocznie w tym rejonie wzrasta zarówno powierzchnia jak również zbiory tego gatunku warzywa.

Jak podaje Instytut Ekonomiki i Gospodarski Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy udział towarowej produkcji warzyw w ogólnej towarowej produkcji roślinnej w Polsce w ostatnich latach wahał się w granicach 15-20 proc. Należy jednocześnie zauważyć, że w ciągu ostatnich pięciu lat zbiory warzyw spod osłon wzrastały corocznie średnio o 2,2 proc. rocznie. Najszybciej w tym okresie wrastała produkcja pozostałych warzyw takich jak papryki, sałaty, oberżyn, rzodkiewki i innych - średnio o 4,5 proc. rocznie. W przypadku produkcji pomidorów spod osłon wzrost ten wyniósł ok. 3 proc., zaś ogórków ok. 1 proc.

 Zmiany w powierzchni warzyw jest w istotnym stopniu odpowiedzią na zapotrzebowanie na te gatunki przez rynek produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia oraz przeznaczonych do przetwórstwa zarówno na obszarze naszego kraju jak również rynek zagraniczny. Według danych szacunkowych Instytutu Ekonomiki i Gospodarski Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego w 2014 roku produkcja warzyw spod osłon wyniosła ok. 1 mln ton, czyli o ok. 2 proc. więcej niż w 2013 roku.

Szacuje się, że zbiory papryki uprawianej pod osłonami w ostatnich latach wyniosły średnio 50-70 tys. ton rocznie, z czego ponad 70 proc. pochodzi z "zagłębia paprykowego". Zbiory papryki w rejonie gmin Potworów, Klwów, Przytyk, Radzanów, Wyśmierzyce corocznie sukcesywnie wzrastały. W ostatnich latach oscylowały one w tym rejonie w granicach 30-40 tys. ton. Wraz ze wzrostem powierzchni upraw papryki pod osłonami oraz intensyfikacji jej produkcji w najbliższych latach zbiory te będą sukcesywnie wzrastały. Szacuje się że mogą one w ciągu najbliższych lat osiągnąć poziom ponad 50 tys. ton. 

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI