PARTNER SERWISU

Jak przygotować podłoże na wiosenne zasiewy warzyw?

Autor: www.sadyogrody.pl 11 marca 2015 09:32

Jak przygotować podłoże na wiosenne zasiewy warzyw? www.shutterstock.com

Odpowiednie przygotowanie gleby w uprawach warzyw pod osłonami, zapewnia zarówno efektywną uprawę latem, jak i wysoką jakość uzyskanych plonów – mówi Boris Karapetyan z firmy Krosagro.

Najważniejszą czynnością jaką należy wykonać wczesną wiosną jest przystosowanie podłoża pod zasiewy. Zabieg ten zapobiega erozji oraz wspomaga mieszanie się warstw gleby z resztkami roślin. Ponadto pozwala wyeliminować szkodliwe pasożyty i chwasty. W marcu należy wykonać kultywatorowanie, w celu spulchnienia gleby, poprzez jej wzruszenie i wymieszanie (bez odwracania warstw). Dzięki temu podłoże lepiej przylega do nasion.

Wiosną rozpoczyna się sadzenie niektórych warzyw. Jak dodaje Boris Karapetyan wczesnej uprawie sprzyjają osłony, gdyż neutralizują niekorzystny wpływ warunków atmosferycznych, tj.: poranne przymrozki, silny wiatr, duże opady deszczu.

Pod osłonami można uprawiać wiele gatunków warzyw w różnych okresach tzw. przedplony i poplony. Pierwsze z nich to warzywa o niewielkich wymaganiach temperaturowych, np. rzodkiewka, sałata, cebula, a nawet szpinak. Plon główny tworzą natomiast rośliny ciepłolubne - pomidory i ogórki. Przez cały sezon w zależności od panujących warunków trzeba pielęgnować uprawę poprzez jej wietrzenie, racjonalne podlewanie oraz nawożenie – podsumowuje przedstawiciel firmy Krosagro. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI