Jak przechowywać pieczarki aby zachowały wartość handlową?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 05 listopada 2015 09:23

Jak przechowywać pieczarki aby zachowały wartość handlową? Pieczarki należą do grupy warzyw nietrwałych, w związku z tym należy zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania/ fot. shutterstock.com

Pieczarki należą do grupy warzyw nietrwałych. Przy braku odpowiednich zabiegów pozbiorczych szybko tracą jakość handlową. Zbiór pieczarek przeprowadza się ręcznie, ze względu na ich wyjątkową delikatność. Jakich warunków należy przestrzegać, aby maksymalnie wydłużyć okres przydatności do spożycia?

Pieczarki kierowane na świeży rynek powinny być mocne (jędrne), kształtne, wyróżniające się śnieżnobiałą barwą oraz maksymalnie długą wartością handlową. Niekiedy sytuacja rynkowa wymusza produkcję pieczarek nieco drobniejszych - w zależności od zapotrzebowania konsumentów.

Zbiór pieczarek przeprowadza się w momencie, gdy kapelusze są w pełni wykształcone, a blaszki zasłonięte osłonką. Pieczarki w swych tkankach zawierają ponad 90 proc. wody. Do przechowywania należy przeznaczać jedynie zdrowe grzyby, czyste, bez widocznych uszkodzeń, o odpowiednim wybarwieniu dla danej rasy.

W jaki sposób zabezpieczyć grzyby aby, jak najdłużej zachowały dobrą jakość, jak i świeżość? Po zbiorze, w celu zahamowania procesów oddychania, a także zachowania jędrności tkanki i śnieżnej bieli -  należy jak najszybciej schłodzić pieczarki do temperatury 2-3 st. C (mierzonej wewnątrz kapelusza).   

Optymalne warunki przechowywania pieczarek to temperatura 0-1 st. C i wilgotność względna 90-95 proc. – w takich warunkach grzyby można przechowywać przez okres 7-14 dni. Okres ten można wydłużyć  składując pieczarki w chłodniach z KA. Poza procesami starzenia się przyczyną strat pozbiorczych mogą być również choroby.

W temperaturze poniżej 0 st. C pieczarki ulegają uszkodzeniom chłodowym (stają się wodniste i miękkie). Pieczarki umieszcza się w opakowaniach jednostkowych, owiniętych folią rozciągliwą, lub woreczki z folii perforowanej. Nie należy składować, czy przewozić grzybów wraz z warzywami wydzielającymi zapachy, np. z cebulą.

W związku z tym, iż pieczarki eksportuje się na dalekie rynki, to należy zapewnić im również optymalne warunki podczas transportu.  Pieczarki w sklepach, bądź supermarketach powinny być umieszczone w specjalnych ladach chłodniczych, zapewniających odpowiednią, stałą temperaturę i wilgotność powietrza.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI