Jak produkować ogórki grubobrodawkowe pod osłonami?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 13 maja 2015 16:01

Jak produkować ogórki grubobrodawkowe pod osłonami? www.shutterstock.com

Wiosną dostępne są w sprzedaży ogórki grubobrodawkowe tzw. małosolne, które przeważnie są droższe w porównaniu do typowych odmian szklarniowych o gładkich owocach. Cena w tym okresie jest bardzo atrakcyjna, gdyż na rynku nie ma jeszcze ogórków z uprawy polowej.

Do uprawy pod osłonami polecane są odmiany ogórków gruboowocowych z przeznaczeniem na świeży rynek, do krótkiego kwaszenia na małosolne oraz konserwowania, m.in. Amant F1, Amour F1, a także Kybria F1, Lenara F1, Capricorn F1 oraz Gravina F1 - o wysokiej tolerancji na niski poziom światła.

Ogórki grubobrodawkowe uprawia się przeważnie poprzez wysiew nasion na przełomie lutego-marca. Rozsadę na miejsce stałe wysadza się po około 4 tygodniach od terminu siewu. Temperaturę po posadzeniu roślin należy utrzymywać w ciągu dnia na poziomie 24-26 st. C, natomiast w nocy 20-22 st. C. Ogórki uprawiane są zwykle bezpośrednio w gruncie - szklarnia lub tunel foliowy, na balotach słomy, w pierścieniach lub na podłożach inertnych, np. wełnie mineralnej.

Obecnie większość uprawianych odmian ogórków jest odporna bądź tolerancyjna na podstawowe choroby występujące na plantacji - mozaikę ogórka (CMV – Wirus mozaiki ogórka), parcha dyniowatych, mączniaka prawdziwego i rzekomego dyniowatych, szarą pleśń oraz kanciastą plamistość bakteryjną ogórka.

Produkcję ogórków grubobrodawkowych pod osłonami prowadzi się przy sznurkach. W trakcie uprawy należy usuwać pędy boczne oraz zawiązki do wysokości 4-5 węzła. Pozostawienie zawiązków wstrzymuje wzrost roślin, a także opóźnia dorastanie zawiązków z wyższej części pędu głównego. Regularnie należy przycinać pędy boczne, aby nie dopuścić do nadmiernego zagęszczenia uprawy. Ponadto należy usuwać dolne, zżółknięte liście i zniekształcone zawiązki.

Ogórek jest warzywem o wysokich wymaganiach pokarmowych, wytwarza dużą masę pędów bocznych, a także owoców. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie regularnych wyników analiz chemicznych podłoża. Nawadnianie prowadzi się przeważnie równocześnie wraz z nawożeniem, za pomocą fertygacji, dzięki temu rośliny są równomiernie zaopatrywane w składniki pokarmowe.

Zbiór ogórków z przeznaczeniem na małosolne (przy optymalnych warunkach w pełni owocowania) można przeprowadzać codziennie. Zbyt długie przetrzymywanie owoców na roślinie, hamuje dorastanie kolejnych. Przy produkcji ogórków w tunelach foliowych bez ogrzewania, znaczny wpływ na wielkość plonowania mają warunki pogodowe - owoce wolniej dorastają w niskiej temperaturze i przy ograniczonym dostępie promieni słonecznych.

Krótkoowocowe ogórki grubobrodawkowe są powszechnie uprawiane pod osłonami - cieszą się dużym zainteresowaniem producentów warzyw. W uprawie ogórka grubobrodawkowego w szklarni, bądź na wełnie mineralnej można uzyskać plon 25-30 kg/m2, natomiast przy produkcji w tunelach igołomskich około 8-10 kg/m2. Wielkość plonu handlowego zależy od doboru odmiany, a także od terminu i sposobu prowadzenia uprawy.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI