IERiGŻ: Wrześniowa analiza cen warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie

Autor: sadyogrody.pl/ IERiGŻ 12 października 2018 11:33

IERiGŻ: Wrześniowa analiza cen warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie fot. shutterstock

- We wrześniu br., w porównaniu z sierpniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej o 70 % wzrosły ceny pomidorów szklarniowych. Za to ceny ceny ceny skupu pietruszki obniżyły się nawet o 30% - podają eksperci IERiGŻ.

Jak wynika z raportu analityków IERiGŻ, we wrześniu br., w porównaniu z sierpniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny pomidorów szklarniowych (o 70%), kalafiorów gruntowych (o 30%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 9%) oraz pieczarek (o 4%). Obniżyły się ceny skupu pietruszki (o 34%), cebuli na targowiskach (o 9%), marchwi i ogórków do konserwowania (po 5%) oraz buraków ćwikłowych (o 1%).

- W porównaniu z sierpniem br. w zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu brokułów różyczkowanych i pomidorów do mrożenia (po 2%). Wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 16%), pomidorów do tłoczenia (o 9%) oraz fasoli szparagowej i kalafiorów różyczkowanych (po 2%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny pomidorów spod osłon (o 148%), ogórków krótkich i kapusty białej (po 16%), cebuli (o 12%), selerów (o 11%) i kapusty pekińskiej (o 9%). Obniżyły się ceny skupu marchwi (o 23%), papryki czerwonej (o 21%) i buraków ćwikłowych (o 18%).  - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński z IERiGŻ.

W porównaniu z sierpniem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny pomidorów spod oslon (o 98%), kalafiorów gruntowych (o 40%), ogórków spod osłon (o 19%) i ogórków gruntowych (o 18%). Obniżyły się ceny marchwi (o 23%), buraków ćwikłowych (o 6%), kapusty białej (o 4%) i cebuli (o 2%). We wrześniu 2018 r., w porównaniu z wrześniem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny kapusty białej (o 110%), pietruszki (o 105%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 96%), marchwi (o 87%), kalafiorów gruntowych (o 26%), cebuli na targowiskach (o 16%), buraków ćwikłowych (o 13%), pomidorów szklarniowych (o 7%) i pieczarek (o 3%).

Jak podają eksperci, w zakładach przetwórczych we wrześniu br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 112%), kapusty białej (o 90%), buraków (o 16%), marchwi na kostkę (o 15%), brokułów różyczkowanych (o 8%), fasoli szparagowej (o 3%), a obniżyły się pomidorów do tłoczenia (o 5%) i kalafiorów różyczkowanych (o 2%). W sierpniu br., w porównaniu z lipcem br., obniżyły się ceny detaliczne papryki (o 44%), marchwi (o 21%), pomidorów (o 17%), porów (o 12%), buraków ćwikłowych (o 11%), cebuli (o 7%), selerów (o 3%) i ogórków gruntowych (o 2%). Wzrosły ceny detaliczne kapusty białej (o 3%) i kalafiorów (o 1%). W relacji do cen detalicznych z sierpnia ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 37%), ogórków gruntowych (o 21%), kalafiorów (o 18%), cebuli (o 17%), selerów (o 5%) i porów (o 3%), a obniżyły się ceny papryki (o 16%). Na tym samym poziomie kształtowały się ceny pomidorów i pieczarek. W lipcu br., w porównaniu z lipcem ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja warzyw mrożonych (o 32%) i marynat (o 16%), a wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 43%) i soku pomidorowego (o 23%).

Według analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej eksport warzyw świeżych w lipcu 2018 r. wyniósł 38,5 tys. t, a jego wartość 24,5 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 15%, a jego wartość zmniejszyła się o 12%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 37%), pomidorów (o 30%), kapusty (o 13%) i cebuli (o 8%). W tym samym czasie wyeksportowano 50,3 tys. t przetworów warzywnych o wartości 39,8 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 3%, a jego wartość wzrosła o 1%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 22%) oraz konserw (o 10%).

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.