IERiGŻ: Ceny warzyw w sierpniu 2016 - analiza

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 04 października 2016 15:33

IERiGŻ: Ceny warzyw w sierpniu 2016 - analiza fot. shutterstock

W sierpniu 2016 r., w porównaniu z lipcem br., w skupie produktów świeżych, wyższe były ceny pieczarek (o 14 proc.), pomidorów spod osłon (o 3 proc.), ogórków do konserwowania (o 1 proc.), ogórków do kwaszenia (o 5 proc.), a obniżyły się ceny cebuli (o 37 proc.), buraków ćwikłowych (o 29 proc.), marchwi (o 41 proc.) i kapusty białej (o 40 proc.) - informują analitycy IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych spadły ceny ogórków do konserwowania (o 30 proc.), cebuli obieranej (o 21 proc.), kalafiorów różyczkowanych (o 8 proc.), fasoli szparagowej (o 1 proc.), a wzrosły ceny brokułow różyczkowanych (o 28 proc.). 

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu pomidorów spod osłon (o 31 proc.), ogórków krótkich (o 7 proc.), a obniżyły się ceny skupu cebuli (o 32 proc.), kapusty białej (o 5 proc.), kapusty pekińskiej (o 3 proc.), papryki czerwonej (o 16 proc.) oraz kapusty czerwonej, buraków ćwikłowych i marchwi (po 12 proc.).

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kapusty białej (o 17 proc.), cebuli (o 26 proc.), marchwi i buraków ćwikłowych (po 23 proc.), pomidorów spod osłon (o 6 proc.), kalafiorów gruntowych (o 1 proc.), a wzrosły ogórków spod osłon (o 28 proc.) i ogórków gruntowych (o 10 proc.).

W relacji do sierpnia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny pomidorów szklarniowych (o 22-127 proc.), kalafiorów gruntowych (o 6-32 proc.), a obniżyły się ceny buraków (o 13-15 proc.), cebuli (o 13-16 proc.), ogórków do konserwowania (o 33-45 proc.), kapusty białej (o 29-70 proc.) i marchwi (o 48-50 proc.).

Na rynkach hurtowych wzrosły ceny kalafiorów gruntowych (o 20 proc.), pomidorów spod osłon (o 45 proc.), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 19 proc.), marchwi (o 4 proc.), ogórków spod osłon (o 44 proc.), cebuli (o 14 proc.), pomidorów gruntowych (o 18 proc.) i kapusty białej (o 15 proc.).

W lipcu br., w stosunku czerwca br., wzrosły ceny detaliczne cebuli (o 6 proc.), kalafiorów (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny porów (o 6 proc.), marchwi (o 5 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), papryki (o 1 proc.), pomidorów (o 8 proc.), ogórków gruntowych (o 27 proc.) i kapusty białej (o 4 proc.). 

Stabilne były ceny selerów i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z lipca 2015 r. wyższe były ceny porów (o 23 proc.), cebuli (o 5 proc.), kalafiorów (o 35 proc.), selerów (o 20 proc.), papryki (o 32 proc.), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 3 proc.), ogórków gruntowych (o 10 proc.) i marchwi (o 23 proc.).

W czerwcu br., w stosunku do czerwca 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 46 proc.), warzyw mrożonych (o 62 proc.) i konserw warzywnych (o 20 proc.), a zmniejszyła się ilość wyprodukowanego soku pomidorowego (o 23 proc.).

Eksport warzyw świeżych w czerwcu br. wyniósł 43,0 tys.t, a jego wartość 26,7 mln EUR. W porównaniu z czerwcem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 5 proc., a jego wartość zwiększyła się o 8 proc. Do rozwoju eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży ogórków (2,6 krotnie) i pomidorów (o 39 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 46,8 tys.t przetworów warzywnych o wartości 38,5 mln EUR. W stosunku do czerwca ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych zmalał o 8 proc. a jego wartość zmniejszyła się o 2 proc. W porównaniu z czerwcem ub.r. obniżyła się sprzedaż konserw (o 10 proc.) i kapusty kwaszonej (o 20 proc.) oraz mrożonek (o 14 proc.).

W czerwcu br. zaimportowano 39,3 tys.t warzyw świeżych o wartości 25,6 mln EUR. W relacji do czerwca ub.r. import warzyw świeżych wzrósł o 4 proc., a jego wartość obniżyła się o 8 proc. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększonym przywozem czosnku (4,3-krotnie) i cebuli (o 48 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 18,8 tys. t, a jego wartość 20,4 mln EUR. W stosunku do czerwca 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych wzrósł o 16 proc., a jego wartość zwiększyła się o 13 proc. Więcej zaimportowano mrożonek (o 16 proc.), suszy (2,1-krotnie), marynat (o 29 proc.), konserw (o 25 proc.) i kukurydzy konserwowej (o 2 proc.).

W czerwcu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było dodatnie i wyniosło 21,2 mln EUR. Dodatnie saldo zarejestrowano zarówno w obrocie świeżymi warzywami (3,1 mln EUR), jak i w obrocie przetworami warzywnymi (18,1 mln EUR). W I połowie 2016 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 94,5 mln euro, wobec 94,8 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu (359,2 mln euro) i importu (453,7 mln euro) zwiększyły się w tym czasie o 2 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM