IERiGŻ: Ceny warzyw w sierpniu 2016 - analiza

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 04 października 2016 15:33

IERiGŻ: Ceny warzyw w sierpniu 2016 - analiza fot. shutterstock

W sierpniu 2016 r., w porównaniu z lipcem br., w skupie produktów świeżych, wyższe były ceny pieczarek (o 14 proc.), pomidorów spod osłon (o 3 proc.), ogórków do konserwowania (o 1 proc.), ogórków do kwaszenia (o 5 proc.), a obniżyły się ceny cebuli (o 37 proc.), buraków ćwikłowych (o 29 proc.), marchwi (o 41 proc.) i kapusty białej (o 40 proc.) - informują analitycy IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych spadły ceny ogórków do konserwowania (o 30 proc.), cebuli obieranej (o 21 proc.), kalafiorów różyczkowanych (o 8 proc.), fasoli szparagowej (o 1 proc.), a wzrosły ceny brokułow różyczkowanych (o 28 proc.). 

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu pomidorów spod osłon (o 31 proc.), ogórków krótkich (o 7 proc.), a obniżyły się ceny skupu cebuli (o 32 proc.), kapusty białej (o 5 proc.), kapusty pekińskiej (o 3 proc.), papryki czerwonej (o 16 proc.) oraz kapusty czerwonej, buraków ćwikłowych i marchwi (po 12 proc.).

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kapusty białej (o 17 proc.), cebuli (o 26 proc.), marchwi i buraków ćwikłowych (po 23 proc.), pomidorów spod osłon (o 6 proc.), kalafiorów gruntowych (o 1 proc.), a wzrosły ogórków spod osłon (o 28 proc.) i ogórków gruntowych (o 10 proc.).

W relacji do sierpnia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny pomidorów szklarniowych (o 22-127 proc.), kalafiorów gruntowych (o 6-32 proc.), a obniżyły się ceny buraków (o 13-15 proc.), cebuli (o 13-16 proc.), ogórków do konserwowania (o 33-45 proc.), kapusty białej (o 29-70 proc.) i marchwi (o 48-50 proc.).

Na rynkach hurtowych wzrosły ceny kalafiorów gruntowych (o 20 proc.), pomidorów spod osłon (o 45 proc.), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 19 proc.), marchwi (o 4 proc.), ogórków spod osłon (o 44 proc.), cebuli (o 14 proc.), pomidorów gruntowych (o 18 proc.) i kapusty białej (o 15 proc.).

W lipcu br., w stosunku czerwca br., wzrosły ceny detaliczne cebuli (o 6 proc.), kalafiorów (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny porów (o 6 proc.), marchwi (o 5 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), papryki (o 1 proc.), pomidorów (o 8 proc.), ogórków gruntowych (o 27 proc.) i kapusty białej (o 4 proc.). 

Stabilne były ceny selerów i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z lipca 2015 r. wyższe były ceny porów (o 23 proc.), cebuli (o 5 proc.), kalafiorów (o 35 proc.), selerów (o 20 proc.), papryki (o 32 proc.), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 3 proc.), ogórków gruntowych (o 10 proc.) i marchwi (o 23 proc.).

W czerwcu br., w stosunku do czerwca 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 46 proc.), warzyw mrożonych (o 62 proc.) i konserw warzywnych (o 20 proc.), a zmniejszyła się ilość wyprodukowanego soku pomidorowego (o 23 proc.).

Eksport warzyw świeżych w czerwcu br. wyniósł 43,0 tys.t, a jego wartość 26,7 mln EUR. W porównaniu z czerwcem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 5 proc., a jego wartość zwiększyła się o 8 proc. Do rozwoju eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży ogórków (2,6 krotnie) i pomidorów (o 39 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 46,8 tys.t przetworów warzywnych o wartości 38,5 mln EUR. W stosunku do czerwca ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych zmalał o 8 proc. a jego wartość zmniejszyła się o 2 proc. W porównaniu z czerwcem ub.r. obniżyła się sprzedaż konserw (o 10 proc.) i kapusty kwaszonej (o 20 proc.) oraz mrożonek (o 14 proc.).

W czerwcu br. zaimportowano 39,3 tys.t warzyw świeżych o wartości 25,6 mln EUR. W relacji do czerwca ub.r. import warzyw świeżych wzrósł o 4 proc., a jego wartość obniżyła się o 8 proc. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększonym przywozem czosnku (4,3-krotnie) i cebuli (o 48 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 18,8 tys. t, a jego wartość 20,4 mln EUR. W stosunku do czerwca 2015 r. wolumen importu przetworów warzywnych wzrósł o 16 proc., a jego wartość zwiększyła się o 13 proc. Więcej zaimportowano mrożonek (o 16 proc.), suszy (2,1-krotnie), marynat (o 29 proc.), konserw (o 25 proc.) i kukurydzy konserwowej (o 2 proc.).

W czerwcu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było dodatnie i wyniosło 21,2 mln EUR. Dodatnie saldo zarejestrowano zarówno w obrocie świeżymi warzywami (3,1 mln EUR), jak i w obrocie przetworami warzywnymi (18,1 mln EUR). W I połowie 2016 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 94,5 mln euro, wobec 94,8 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu (359,2 mln euro) i importu (453,7 mln euro) zwiększyły się w tym czasie o 2 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.