IERiGŻ: Analiza rynku i cen warzyw

Autor: IERiGŻ-PIB 18 listopada 2019 13:30

IERiGŻ: Analiza rynku i cen warzyw fot. shutterstock

We wrześniu 2019 r., w porównaniu z sierpniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny skupu pietruszki (o 52%), marchwi  (o 36%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 32%), buraków ćwikłowych (o 27%), kalafiorów gruntowych (o 24%), cebuli na targowiskach (o 13%) i pomidorów szklarniowych (o 5%) - czytamy w Raporcie Rolnym opublikowanym przez IERiŻ-PIB.

Wzrosły ceny skupu ogórków do kwaszenia (o 5%) i pieczarek (o 2%). W tym samym miesiącu w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 9%) i pomidorów do mrożenia (o 8%). Obniżyły się ceny skupu fasoli szparagowej (o 26%), marchwi na kostkę (o 14%), kalafiorów różyczkowanych (o 13%), pomidorów do tłoczenia (o 3%) i brokułów różyczkowanych (o 1%).

We wrześniu 2019 r., porównaniu z sierpniem br. w handlu hurtowym obniżyły się ceny pomidorów gruntowych (o 34%), cebuli (o 21%), buraków ćwikłowych (o 18%), kalafiorow gruntowych (o 29%).Wzrosły ceny hurtowe kapusty białej (o 41%), marchwi (o 30%), pomidorów spod osłon (o 8%) i ogórków gruntowych (o 6%). We wrześniu 2019 r., w porównaniu z wrześniem  2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu cebuli na targowiskach (o 45%), buraków ćwikłowych (o 26%), pieczarek (o 13%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 7%) i kapusty białej (o 6%). Obniżyły się ceny skupu marchwi (o 22%), kalafiorów gruntowych (o 11%) i pietruszki (o 5%).

W zakładach przetwórczych i chłodniach we wrześniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny ogórków do konserwowania (o 16%), cebuli obieranej  (o 12%), pomidorów do mrożenia (o 9%), fasoli szparagowej (o 6%) i kalafiorów różyczkowanych (o 3%). Obniżyły się natomiast ceny pomidorów do tłoczenia  (o 3%) i brokułów różyczkowanych (o 1%). Stabilne były ceny skupu marchwi na kostkę.

W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 72%), buraków ćwikłowych (o 56%), pomidorów gruntowych (o 42%), cebuli (o 35%), marchwi (o 34%), pomidorów spod osłon (o 6%), a obniżyły się ceny ogórków spod osłon (o 17%) i ogórków gruntowych (o 1%). W sierpniu 2019 r., w porównaniu z lipcem 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: kapusty białej (o 8%), kalafiorów i selerów (po 7%), pomidorów (o 5%) i pieczarek (o 2%) Obniżyły się natomiast ceny papryki (o 43%), buraków ćwikłowych i marchwi (po 16%), cebuli (o 15%) oraz ogórków gruntowych i porów (po 2%).

W relacji do cen detalicznych z sierpnia 2018 r. wzrosły ceny pomidorów (o 60%), cebuli (o 52%), kapusty białej (o 48%), papryki (o 40%), buraków ćwikłowych (o 39%), selerów i porów (po 36%), ogórków gruntowych (o 24%), pieczarek  (o 9%) oraz marchwi (o 8%). W lipcu 2019 r., w porównaniu z lipcem 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja konserw warzywnych (o 36%), warzyw mrożonych (o 23%) i marynat (o 19%), a wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 136%).

Eksport warzyw świeżych w lipcu 2019 r. wyniósł 37,0 tys. t, a jego wartość 30,4 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 23%, a jego wartość wzrosła o 4%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży marchwi (o 59%), kalafiorów (o 44%), ogórków (o 38%), pomidorów (o 28%), cebuli (o 19%) i kapusty (o 26%). W tym samym czasie wyeksportowano 30,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 44,6 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 10%, a jego wartość wzrosła o 4%. Wolumen eksportu marynat obniżył się o 21%, suszy o 16%, mrożonek o 10% oraz pieczarek i ich przetworów o 9%.

W lipcu 2019 r. zaimportowano 42,1 tys. t warzyw świeżych, tj. o 73% więcej niż w lipcu 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 36,3 mln EUR, tj. o 100% więcej niż w lipcu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu kapusty (16-krotnie), cebuli (o 113%), ogórków (o 75%), papryki (o 35%), marchwi  (o 33%), czosnku (o 23%) i pomidorów (o 17%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 24,6 tys. t, tj. o 28% więcej niż w lipcu 2018 r.

Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 24,8 mln EUR i wzrosła o 19% w porównaniu z lipcem 2018 r. Zwiększył się import suszy (o 64%), marynat (o 35%), koncentratu pomidorowego (o 29%), konserw (o 27%), w tym kukurydzy konserwowej (o 30%) i mrożonek (o 11%). W lipcu 2019 r. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 13,9 mln EUR wobec dodatniego (33,1 mln EUR) w lipcu 2018 r. W okresie styczeń-lipiec br. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 187,2 mln EUR. Deficyt w handlu był wyższy niż w analogicznym okresie 2018 r. o 61,4 mln EUR.


Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.