GUS: zbiory warzyw gruntowych na poziomie z sezonu poprzedniego

Autor: www.sadyogrody.pl/GUS 15 maja 2018 15:27

GUS: zbiory warzyw gruntowych na poziomie z sezonu poprzedniego fot. shutterstock.com

Warunki wegetacji w sezonie 2017 były bardzo zróżnicowane w zależności od rejonu. Chłody oraz nadmierne uwilgotnienie gleby, występujące wiosną w wielu częściach kraju, wpłynęły na opóźnienie terminu rozpoczęcia siewu warzyw gruntowych, spowolniły także ich wschody. W celu przyspieszenia wschodów znaczna część upraw warzyw została przykryta włókniną lub niską folią, jednak na większości plantacji warunki panujące w kwietniu oraz na początku maja wpłynęły hamująco na wzrost roślin - podaje GUS w raporcie "Wyniki produkcji roślinnej w 2017 roku".

Zbiory warzyw gruntowych w 2017 r. wyniosły blisko 4,6 mln ton i były nieznacznie wyższe od uzyskanych w sezonie poprzednim (o 0,8%). W porównaniu ze średnimi zbiorami z lat 2011 – 2015 odnotowano wzrost o 5,2%.

- Od końca drugiej dekady maja sprzyjające temperatury powietrza spowodowały znaczne przyspieszenie wegetacji warzyw gruntowych. Dalsze warunki wzrostu były także na ogół korzystne dla większości gatunków. Jedynie niedostateczne nasłonecznienie ograniczyło plonowanie warzyw ciepłolubnych (pomidorów, ogórków i papryki). Ponadto w pierwszej połowie lipca w wielu rejonach nadmierne uwilgotnienie gleby wpłynęło również niekorzystnie na uprawy pomidorów, ogórków oraz warzyw strączkowych - czytamy w raporcie.

Warunki agrometeorologiczne sprzyjały natomiast wzrostowi warzyw korzeniowych i kapustnych. Dostateczna ilość wilgoci w glebie umożliwiła dobre ich plonowanie. W niektórych rejonach nadmiar opadów wpłynął jednak niekorzystnie na jakość późniejszych odmian warzyw, a na części plantacji (szczególnie w północnej i północnozachodniej części kraju) wystąpiły nawet podtopienia upraw. Na wielu plantacjach zanotowano problemy z przeprowadzeniem zbiorów. W sezonie 2017 zanotowano również znaczne obniżenie wartości przechowalniczej warzyw, zwłaszcza cebuli, której dosychanie przebiegało na ogół w bardzo niekorzystnych warunkach.

W porównaniu z rokiem poprzednim, średnie plony uzyskane w 2017 r. były jednak dla większości gatunków warzyw gruntowych wyższe lub zbliżone, spadek plonowania odnotowano natomiast w przypadku warzyw ciepłolubnych.

- Łączną produkcję kapusty w 2017 r. oszacowano na 1010,5 tys. t, tj. na poziomie zbliżonym do roku poprzedniego. Plonowanie kapusty w sezonie 2017 było bardzo dobre (jedynie o 3,0% niższe od wysokiego plonowania w poprzednim sezonie, natomiast o 7,7% wyższe od średniej z lat 2011–2015). Powierzchnia uprawy kapusty została oszacowana na 20,5 tys. ha - podaje GUS.

Zbiory kalafiorów w sezonie 2017 wyniosły 238,3 tys. t i były zbliżone do uzyskanych w roku poprzednim. Plony kalafiorów, podobnie jak w przypadku kapusty, oszacowano na poziomie nieco niższym (o 2,2%) od bardzo dobrego plonowania w poprzednim sezonie i zdecydowanie wyższym od średniej z lat 2011–2015 (wzrost o 16,5%). Powierzchnia uprawy kalafiorów była zbliżona do areału ich uprawy w 2016 r.

Produkcja cebuli w 2017 r. wyniosła 667,4 tys. t (tj. zwiększyła się o 2,5% w stosunku do roku poprzedniego i o 8,7% w porównaniu ze średnią produkcją z lat 2011–2015). Wzrost zbiorów tych warzyw wynikał z bardzo dobrego plonowania, jednak wartość przechowalnicza cebuli była słaba. Areał uprawy tego gatunku wyniósł 26,0 tys. ha.

Warunki agrometeorologiczne w 2017 r. na ogół sprzyjały dorastaniu warzyw korzeniowych i pozwoliły osiągnąć dość wysokie plony i zbiory. Produkcja marchwi jadalnej oszacowana została na 827,1 tys. t, tj. na poziomie nieco wyższym od dobrej produkcji uzyskanej w 2016 r., natomiast zbiory buraków ćwikłowych były nieco niższe w porównaniu do dobrych zbiorów 2016 r. i wyniosły 336,4 tys. t.

GUS informuje, że warunki wegetacji dla warzyw ciepłolubnych uprawianych w gruncie były w sezonie 2017 na ogół niesprzyjające i bardzo zróżnicowane w zależności od rejonu kraju. W związku z tym uzyskano niższe plony papryki, ogórków i pomidorów gruntowych w porównaniu do poprzedniego sezonu wegetacyjnego. Areał uprawy tych warzyw był natomiast nieco wyższy niż w 2016 r. Zbiory pomidorów gruntowych zostały oszacowane na 254,5 tys. t (o 2,2% mniej niż w 2016 r.), natomiast zbiory ogórków oceniono na 249,1 tys. t (o 4,6% mniej).

Powierzchnia uprawy warzyw pod osłonami w cyklu wiosennym 2016 r. została oszacowana na około 5629 ha, natomiast w cyklu jesiennym na blisko 2252 ha. Zbiory warzyw spod osłon łącznie z cyklu wiosennego i jesiennego wyniosły 1121,5 tys. t i były o ok. 5,5% wyższe od uzyskanych w poprzednim roku. Z roku na rok produkcja warzyw pod osłonami jest coraz większa - czytamy w raporcie opublikowanym przez GUS.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.