GUS szacuje łączną produkcję warzyw gruntowych na ok. 4,4 mln ton

Autor: www.sadyogrody.pl/GUS 02 sierpnia 2016 08:26

GUS szacuje łączną produkcję warzyw gruntowych na ok. 4,4 mln ton Na obecnym etapie wegetacji łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na poziomie o ok. 16 proc. wyższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 4,4 mln ton / fot. shutterstock

Wiosną bieżącego roku warunki agrometeorologiczne były bardzo zróżnicowane w zależności od rejonu kraju, co miało wpływ na różny stopień zaawansowania siewów oraz wschodów warzyw gruntowych. W wielu rejonach siewy i wysadzanie roślin do gruntu było opóźnione z uwagi na niskie temperatury.

W znacznej części kraju chłody panujące w kwietniu i w maju, zimne noce oraz brak słońca niekorzystnie wpłynęły na wzrost warzyw odmian wczesnych. Na wielu plantacjach, które nie były nawadniane, pojawił się także problem braku dostatecznego uwilgotnienia gleby. Skutki ubiegłorocznej suszy oraz brak śniegu w zimie spowodowały w niektórych rejonach znaczny niedobór wilgoci w glebie.

Od końca drugiej dekady maja zarówno warunki wilgotnościowe, jak i pod względem temperatury powietrza poprawiły się, lecz w czerwcu w niektórych rejonach ponownie wystąpiły symptomy suszy. Od lipca warunki wilgotnościowe zdecydowanie poprawiły się, a sprzyjające temperatury powietrza korzystnie wpływały na wzrost warzyw, zwłaszcza odmian późniejszych. Jeśli sprzyjające warunki utrzymają się w późniejszym okresie wegetacji, wówczas szacowane obecnie zbiory warzyw mogą być wyższe.

Na obecnym etapie wegetacji łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na poziomie o ok. 16 proc. wyższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 4,4 mln ton. W porównaniu do słabych zbiorów z roku 2015, przewiduje się wzrost produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych.

Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na ponad 1 mln t (o ok. 17 proc. więcej), a kalafiorów na 230 tys. t (o 18 proc. więcej). Zbiory buraków i marchwi jadalnej zostały oszacowane na poziomie o 16 proc. wyższym od ubiegłorocznego, tj. odpowiednio na 345 i 785 tys. t. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 620 tys. t (o 13,0 proc. więcej). Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości 255 tys. t (o 8 proc. więcej), a ogórków 260 tys. t (o 18 proc. więcej). Produkcję pozostałych gatunków warzyw łącznie szacuje się na poziomie zdecydowanie wyższym od ubiegłorocznego, tj. na ponad 870 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI