PARTNER SERWISU

Gruntowa uprawa papryki dla potrzeb przetwórstwa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 maja 2016 16:31

Gruntowa uprawa papryki dla potrzeb przetwórstwa Papryka wymaga stanowisk słonecznych i osłoniętych od wiatru/ fot. shutterstock.com

Polowa uprawa papryki została rozpowszechniona w naszym kraju wobec wzrastającego zapotrzebowania przemysłu spożywczego. Obecnie największe plantacje tego warzywa prowadzone są na terenie województwa lubelskiego i na Mazowszu.

Do przetwórstwa przeznaczane są przede wszystkim odmiany o wydłużonym kształcie oraz typu „blocky”. Owoce powinny charakteryzować się odpowiednio grubymi ścianami i stosunkowo niewielkim gniazdem nasiennym, a ponadto jednolitym wybarwieniem. Blisko 80-90 proc. produkcji stanowią odmiany o czerwonym wybarwieniu.

Rozsadę papryki wysadza się na miejsce stałe na przełomie maja i czerwca. Optymalna temperatura dla prawidłowego rozwoju mieści się w zakresie 19-23 st. C. Przy spadku poniżej 14 st. C wzrost młodych roślin zostaje ograniczony. Pod uprawę należy przeznaczać stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru. Papryka najlepiej plonuje na glebach o dobrej strukturze, żyznych, przewiewnych i zasobnych próchnicę, o pH 6,5-7,0.

Na glebach słabszych zaleca się uprawę w pierwszym roku po oborniku. Nawożenie mineralne powinno być dostosowane do bieżącej zasobności podłoża w składniki pokarmowe. W trakcie uprawy należy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu, nawożeniu oraz nawadnianiu roślin. W zależności od warunków pogodowych i odmiany zbiór papryki uprawianej w polu przeważnie przeprowadza się od początku sierpnia.

Duży problemem dla plantatorów papryki stanowi sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców, a także choroby grzybowe - szara pleśń, zgnilizna twardzikowa i podstawy pędów papryki czy wertycylioza. Ponadto wskazane jest systematyczne zwalczanie mszyc i wciornastków, które są wektorami chorób wirusowych. Papryka kierowana do przetwórstwa nie powinna posiadać symptomów uszkodzeń.

Przykładowo skupem owoców papryki oraz przetwórstwem zajmują się firmy: Dawtona, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „GLOBAL”, Firma Rolnik, Zakład Przetwórstwa „MAKÓW”, Firma Bracia Urbanek, Kampol-Fruit Milejów, Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓRKI”, RUNOLAND Sp. z o.o., Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Vortumnus”, Przetwórstwo Owoców i Warzyw "Laskol".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM