Francuskie szparagi w unijnym rejestrze CHOG

Autor: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 08.12.15 (L 322) 20 grudnia 2015 12:08

Francuskie szparagi w unijnym rejestrze CHOG Francuskie szparagi w unijnym rejestrze CHOG/ fot. shutterstock.com

W dn. 8 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2266 z dn. 24 listopada 2015 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskich szparagów „Asperges du Blayais” - informuje FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 08.12.15 (L 322).

Są to białe lub filetowe szparagi produkowane, zbierane i sortowane w obszarze geograficznym w regionie Blayais o łagodnym i wilgotnym klimacie, na piaszczystych glebach. Cechami charakterystycznymi „Asperges du Blayais” są: soczystość czubka, miękkość i delikatność szparaga na całej długości, brak włókien i goryczy oraz bardzo cienka warstwa skórki. Cechy te są zagwarantowane dzięki szybkiemu i wczesnemu wzrostowi szparagów, co ułatwiają metody uprawy i naturalne cechy Blayais.

Podczas uprawy praktykuje się regularne okopywanie szparagów i pokrywanie słomą kopczyków. Renoma „Asperges du Blayais” sięga poza wspomniany obszar geograficzny, szparagi te sprzedawane są nie tylko w całej Francji, lecz również w Europie, Chinach i Japonii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI