PARTNER SERWISU

Endywia - metody i warunki uprawy

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 08 kwietnia 2015 12:01

Endywia - metody i warunki uprawy www.shutterstock.com

Pomimo, iż endywia z wyglądu przypomina sałatę, botanicznie spokrewniona jest z cykorią sałatową. W uprawie znane są dwie odmiany tego gatunku – eskariola, zwana szerokolistną o falistych blaszkach liściowych oraz endywia kędzierzawa z silnie postrzępionymi, kędzierzawymi liśćmi.

Optymalna temperatura wzrostu endywii wynosi około 12°C, znosi lekkie przymrozki. Najlepsze temperatury w fazie kiełkowania nasion to 20-24°C, a w okresie produkcji rozsady 16-18°C. Endywia kędzierzawa jest delikatniejsza i wymaga nieco wyższych temperatur powietrza w porównaniu do eskarioli. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i zacisznych. Preferuje gleby średnio zwięzłe, przewiewne oraz próchniczne o pH zbliżonym do obojętnego.    

Endywię uprawia się przeważnie jako poplon po wczesnych warzywach, tj. szpinak z siewu jesiennego, kalarepa, rzodkiewka, wczesne odmiany kapusty, kalafiora. Nie należy jej sadzić co roku na tym samym polu, a także po cykorii czy sałacie. Plantację należy zakładać w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu organicznym. Zalecane dawki nawozów to 50-100 kg/ha N, 60-80 kg/ha P2O5, 120-200 kg/ha K2O.

Produkcję rozsady (pod osłonami) rozpoczyna się na przełomie lutego i marca. W uprawie na zbiór jesienny nasiona należy wysiać pod koniec lipca lub na początku sierpnia. W zależności od terminu uprawy produkcja rozsady trwa 4-8 tygodni. Rośliny wysadza się w fazie 4-6 liści w rozstawie 40-50 x 30-35 cm. Natomiast w uprawie z siewu bezpośredniego nasiona wysiewa się na początku czerwca do końca lipca, w rzędy co 35-40 cm. Możliwa jest również produkcja endywii pod ogrzewanymi osłonami na zbiór zimowy, a także wczesnowiosenny. Rozsadę wysadza się we wrześniu do szklarni, bądź od stycznia w tunelu foliowym, przy zagęszczeniu 8-10 szt/m2.

Zabiegi pielęgnacyjne polegają na spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu oraz nawadnianiu. Niedobór wody powoduje zmniejszenie plonu oraz pogorszenie jego jakości - twarde i gorzkie liście. Przed zbiorem (ok. 2-3 tygodnie) wykonuje się zabieg bielenia. W sprzedaży dostępne są również tzw. odmiany samobielące (gęsta i zwięzła rozeta), których wewnętrzne liście przy braku światła tracą zieloną barwę. Uprawa takich odmian jest mniej pracochłonna.             

Zbiór endywii przeprowadza się po 10-12 tygodniach od momentu wysadzenia rozsady. Plon w uprawie gruntowej wynosi około 20-40 t/ha, natomiast pod osłonami nawet 3-7 kg/m2. W produkcji endywii kędzierzawej można uzyskać wyższy plon niż eskarioli. Do spożycia przeznaczone są wyłącznie wewnętrzne - wybielone liście, natomiast zewnętrzne (zielone) są odrzucane.

W celu przedłużenia okresu zbiorów przed mrozami, wyrośnięte rośliny przesadza się do zimnej szklarni lub tunelu. Można również zadołować niewybielone rozety w piwnicy, gdzie ulegają bieleniu (bez dodatkowego nakładu pracy), zapewniając wysokiej jakości plony nawet do lutego.

Obecnie endywia jest bardzo popularna w USA, we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Niemczech. W Stanach Zjednoczonych pod nazwą ,,endive” dość często występuje zarówno endywia, jak i cykoria. Bielone liście endywii stanowią wartościowy składnik różnorodnych sałatek. Można z nich także przyrządzać zupy, gotować je lub blanszować.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM