Embargo nie dotknęło producentów papryki tak jak sadowników

Autor: PM, portalspozywczy.pl 08 stycznia 2015 16:02

Embargo nie dotknęło producentów papryki tak jak sadowników fot. Farmer.pl

- Mimo tego, że w poprzednich latach blisko 60 proc. polskiej produkcji papryki eksportowanych było do Rosji, producenci tego warzywa nie ucierpieli na rosyjskim embargo tak jak sadownicy - mówi Roman Sobczak, prezes Grupy Producentów Warzyw i Owoców Polska Papryka Sp. z o.o. z gminy Klwów (woj. mazowieckie).

Polskiej papryki nie ma już na rynku od początku listopada, także można podsumować tegoroczny sezon. Wbrew prognozom związanym z rosyjskim embargo, nie był on zły dla branży paprykowej w Polsce.

- Najgorsze w minionym sezonie były pierwsze dwa tygodnie po wprowadzeniu embargo, czyli pierwsza połowa sierpnia br. W pierwszym tygodniu sprzedaż właściwie nie istniała – nie było popytu, podaż była ogromna, a ceny spadły do 1,6 zł/kg. To zmusiło część producentów do utylizacji plonów, które nie wytrzymały przechowywania w pełni lata. W drugim tygodniu po wprowadzeniu embargo sprzedaż ruszyła, choć ceny i popyt wciąż pozostawiały wiele do życzenia. Jednak w drugiej połowie sierpnia sytuacja wróciła do normy – tłumaczy Roman Sobczak.

Jego zdaniem, na popyt i unormowanie sytuacji na rynku papryki wpłynęły akcje medialne i komunikaty zachęcający konsumentów do spożywania oraz przetwarzania na własny użytek polskich owoców i warzyw. - Rosnące spożycie papryki w kraju spowodowało wzrost zainteresowania tym warzywem przez sieci handlowe, które znacznie zwiększyły zamówienia po atrakcyjnej dla producentów cenie. Dzięki temu przetrwaliśmy sezon i zagospodarowaliśmy tegoroczną produkcję – tłumaczy Roman Sobczak.

W Polsce z roku na rok zwiększa się produkcje papryki pod osłonami. Szacuje się, że papryka w tunelach nieogrzewanych zajmuje powierzchnię około 850 ha. Tereny tzw. zagłębia paprykowego w Polsce tworzą gminy: Przytyk, Klwów, Potworów i Radzanów w okolicach Radomia. Rocznie na tym terenie produkowanych jest 60 tys. ton papryki, co stanowi 80 proc. produkcji krajowej.

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI