PARTNER SERWISU

Embargo nie dotknęło producentów papryki tak jak sadowników

Autor: PM, portalspozywczy.pl 08 stycznia 2015 16:02

Embargo nie dotknęło producentów papryki tak jak sadowników fot. Farmer.pl

- Mimo tego, że w poprzednich latach blisko 60 proc. polskiej produkcji papryki eksportowanych było do Rosji, producenci tego warzywa nie ucierpieli na rosyjskim embargo tak jak sadownicy - mówi Roman Sobczak, prezes Grupy Producentów Warzyw i Owoców Polska Papryka Sp. z o.o. z gminy Klwów (woj. mazowieckie).

Polskiej papryki nie ma już na rynku od początku listopada, także można podsumować tegoroczny sezon. Wbrew prognozom związanym z rosyjskim embargo, nie był on zły dla branży paprykowej w Polsce.

- Najgorsze w minionym sezonie były pierwsze dwa tygodnie po wprowadzeniu embargo, czyli pierwsza połowa sierpnia br. W pierwszym tygodniu sprzedaż właściwie nie istniała – nie było popytu, podaż była ogromna, a ceny spadły do 1,6 zł/kg. To zmusiło część producentów do utylizacji plonów, które nie wytrzymały przechowywania w pełni lata. W drugim tygodniu po wprowadzeniu embargo sprzedaż ruszyła, choć ceny i popyt wciąż pozostawiały wiele do życzenia. Jednak w drugiej połowie sierpnia sytuacja wróciła do normy – tłumaczy Roman Sobczak.

Jego zdaniem, na popyt i unormowanie sytuacji na rynku papryki wpłynęły akcje medialne i komunikaty zachęcający konsumentów do spożywania oraz przetwarzania na własny użytek polskich owoców i warzyw. - Rosnące spożycie papryki w kraju spowodowało wzrost zainteresowania tym warzywem przez sieci handlowe, które znacznie zwiększyły zamówienia po atrakcyjnej dla producentów cenie. Dzięki temu przetrwaliśmy sezon i zagospodarowaliśmy tegoroczną produkcję – tłumaczy Roman Sobczak.

W Polsce z roku na rok zwiększa się produkcje papryki pod osłonami. Szacuje się, że papryka w tunelach nieogrzewanych zajmuje powierzchnię około 850 ha. Tereny tzw. zagłębia paprykowego w Polsce tworzą gminy: Przytyk, Klwów, Potworów i Radzanów w okolicach Radomia. Rocznie na tym terenie produkowanych jest 60 tys. ton papryki, co stanowi 80 proc. produkcji krajowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI