Dział Nasion Warzyw firmy Syngenta ma już 150 lat

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 13 września 2017 11:22

Dział Nasion Warzyw firmy Syngenta ma już 150 lat fot. redakcja SadyOgrody.pl

W 2017 roku Syngenta obchodzi 150. jubileusz powstania działu nasion warzyw. Firma specjalizuje się w nasionach roślin kapustnych i jako jedyna na polskim rynku oferuje odmiany odporne na kiłę kapusty. W swoim portfolio posiada około 2500 odmian trzydziestu różnych gatunków upraw – w tym nasion dyniowatych, kukurydzy cukrowej, pomidora, papryki, papryki słodkiej, brokułu, cukinii oraz kalafiorów wiosennych i letnich.

- Jesteśmy bardzo dumni z naszego długiego dziedzictwa w produkcji nasion warzyw. Od wielu pokoleń wprowadzamy innowacyjne rozwiązania, aby zaspokoić potrzeby producentów i konsumentów na całym świecie. Dziś, jeszcze bardziej niż kiedykolwiek, koncentrujemy się na oferowaniu innowacji naszym klientom i całemu łańcuchowi wartości, aby sprostać społecznemu zapotrzebowaniu na smaczne, pożywne i wysokiej jakości warzywa dostępne przez cały rok – Tomasz Górski, Vegetable Seeds BU Commercial Manager odpowiedzialny w Syngenta za Polskę, kraje bałtyckie, Czechy i Słowację.

Przykładami wprowadzonych przez Syngenta innowacji są m.in. pierwsza papryka bezpestkowa oraz brokuł odmiany Monflor F1 – niezwykle zielony, o wysokiej i stałej jakości różyczki oraz dłuższej łodyżce. Dzięki tym cechom warzywo spełnia oczekiwania zarówno producentów jak i konsumentów, którzy cenią brokuły o głębokiej, zielonej barwie i doskonałym smaku. W portfolio firmy znajdują także różnorodne odmiany coraz bardziej popularnych pomidorów koktajlowych, w tym oryginalny czarny MiniKumato o niezwykle słodkim smaku oraz soczystym i zwartym miąższu.

Opracowując nowe odmiany nasion Syngenta ma na uwadze nie tylko smak, jakość, trwałość i wygląd warzyw, ale także większy plon, odporność na choroby i szkodniki, łatwy zbiór, mycie, przetwarzanie i pakowanie. Postępy w innowacjach firma prezentuje co roku na wydarzeniu o nazwie Fields of Innovation w holenderskim mieście Wervershoof. Tegoroczna edycja, zaplanowana na 26-28 września, będzie okazją do zapoznania się z ponad 180 odmianami warzyw kapustnych i 70 odmianami warzyw liściastych. Wśród nich znajdą się różnobarwne kalafiory, czerwona brukselka, wieloróżyczkowe brokuły oraz cała kolekcja sałat, w tym bardzo odporne na mączniaka rzekomego sałaty rzymska, batawska oraz babyleaves.

- Od wielu lat obserwujemy rynek i dostosowujemy się do lokalnych wymagań mając do dyspozycji najbardziej wyspecjalizowanych ekspertów w branży – mówi Tomasz Górski. Konsumentów coraz bardziej interesuje zdrowa żywność, wytworzona zgodnie z zachowaniem zasad produkcji zintegrowanej i oparta na odpowiedniej technologii ochrony roślin. Aby pomóc producentom spełnić wysokie oczekiwania klientów i uzyskać jak najlepszy plon z odmian , firma prowadzi szereg ciekawych projektów. Wśród nich znajdują się m.in. EasyBroQ – połączenie nowych odmian oraz specjalnie skonstruowanego kombajnu do zbioru i różyczkowania brokułów bezpośrednio na polu, a także Onion Leader – doradczy program skierowany do najlepszych producentów cebuli, poprzez który firma pomaga im w uzyskiwaniu wysokich i dobrej jakości plonów.

Historia działu nasion warzyw Syngenta sięga 1867 roku, kiedy to dwóch holenderskich przedsiębiorców o nazwiskach Sluis i Groot założyło spółkę eksportującą nasiona kapusty. Od tamtej pory miało miejsce kilka fuzji i przejęć. W 1963 roku Sluis & Groot została częścią Zaadunie BV, a tę z kolei w 1980 roku kupiła szwajcarska spółka Sandoz. 16 lat później doszło do połączenia Sandoz z CIBA i powstania firmy Novartis. W 2000 roku doszło do fuzji działów rolniczych Novartis i Astra Zeneca, w efekcie której powstała Syngenta. Obecnie Dział Warzywny firmy zatrudnia ponad 2400 pracowników, a centra dystrybucji oraz Badań i Rozwoju znajdują się w 30 krajach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI