PARTNER SERWISU

Dynie ozdobne coraz bardziej popularne. Sprawdź jak je uprawiać!

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 22 października 2015 09:40

Dynie ozdobne coraz bardziej popularne. Sprawdź jak je uprawiać! W sprzedaży dostepne są różne odmiany dyni ozdobnej/ fot. shutterstock.com

Dynie ozdobne zdobywają coraz większą popularność w naszym kraju. Spotykane są różnorodne odmiany cechujące się zarówno kształtem, wielkością, jak również barwą. Uprawiane są przede wszystkim z uwagi na dekoracyjne owoce, bowiem dynie ozdobne nie nadają się do spożycia. Zbiór owoców przeprowadza się we wrześniu, lub w październiku. Największy popyt na dynie odnotowuje się zwykle w okolicach Halloween.

Dynie ozdobne to przeważnie odmiany dyni zwyczajnej, m.in. 'Alladin', 'Sweet Dumpling', 'Crowns of Thorns', 'Sunburst', 'Yellow Crookneck', a także olbrzymiej – 'Mini Red Turban', 'Blue Ballet', bądź 'Turkish Turban'. W sprzedaży dostępne są również ozdobne odmiany tykwy, np. 'Cobra', oraz 'Birdhouse'.

Uprawa dyni ozdobnej zbliżona jest do produkcji owoców dyni zwyczajnej. Pod plantację należy przeznaczać stanowiska słoneczne i osłonięte od silnych wiatrów. Gleba powinna być średnio zwięzła, zasobna w próchnicę (pH 6,0-7,0). Warto unikać terenów na których w ciągu ostatnich 3-4 lat były uprawiane rośliny dyniowate.

Nasiona dyni ozdobnej wysiewa się bezpośrednio do gruntu przeważnie w drugiej dekadzie maja. Uprawa z rozsady przyspiesza wzrost i rozwój roślin – pozwala uzyskać większe plony o lepszej jakości.

Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie oraz spulchnianie gleby. W połowie sierpnia wskazane jest usuwanie wierzchołków pędów nad drugim liściem, co przyspiesza dojrzewanie. Warto również wycinać pędy nie owocujące. Dynie należy regularnie nawadniać – to podstawa dobrego plonowania.

Zbiór dyni przeprowadza się w fazie pełnej dojrzałości fizjologicznej. Do przechowywania należy przeznaczać jedynie dynie zdrowe, bez uszkodzeń mechanicznych. Owoce dyni ozdobnej są trwałe – można je trzymać przez dłuższy czas, nawet 6 miesięcy w temperaturze 18-24 st. C i wilgotności powietrza około 60 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

WARZYWA

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM